Lidmašīnas notriecēji Austrumukrainā darbojās savās militārajās interesēs, paziņo Nīderlandes prokurori (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes prokurori pirmdien prāvā izklāstot gala argumentus, norādīja, ka četri aizdomās turamie, kas ir apsūdzēti par lidsabiedrības "Malaysia Airlines" lidmašīnas notriekšanu Donbasā 2014.gadā ar zeme-gaiss raķeti, darbojās savās militārajās interesēs.

Četri aizdomās turamie tiek tiesāti aizmuguriski par raķetes BUK izšaušanu, kas trāpīja reisa MH17 lidmašīnai, nogalinot 298 cilvēkus.

Prokurori pirmdien sāka izklāstīt noslēguma argumentus, norādot, ka aizdomās turamajiem bijusi centrālā loma, lai sagādātu BUK sistēmu, kas visticamāk bija paredzēta triecieniem Ukrainas kara lidmašīnām.

"Ja nodoms bija šāds, tas nemaina apsūdzību par noziedzīgu nodarījumu," prokurors Tijs Bergers sacīja tiesnešiem.

"Kļūda ar mērķi nepadara neko atšķirīgu attiecībā uz liecībām, ka šāds noziegums ir pastrādāts."

Aizdomās turamie "izmantoja BUK raķeti kā instrumentu, lai īstenotu savas militārās intereses un trāpītu ar to reisa MH17 lidmašīnai", viņš piebilda.

Kā norāda starptautiskie izmeklētāji, BUK raķete Krievijas atbalstīto kaujinieku bandu kontrolētajos Ukrainas austrumos nogādāta no Krievijas armijas bāzes, pēc visa spriežot, lai izmantotu to kaujās pret Ukrainas armiju.

Tiesājamie "paši pogu nenospieda, bet (...) izmantoja BUK savā bruņotajā cīņā, lai iznīcinātu kādu lidaparātu", sacīja Bergers.

Četri aizdomās turamie šajā prāvā ir Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs, kā arī Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Viņi visi atsakās ierasties tiesā Nīderlandē un tiek tiesāti aizmuguriski.

Trīs prāvas dienās šonedēļ prokurori oficiāli apsūdzēs aizdomās turamos un pieprasīs sodu.

Spriedums prāvā, kas noris stingri apsargātā tiesā netālu no Amsterdamas Shipholas lidostas, no kuras liktenīgajā lidojumā devās Malaizijas lidmašīna, noslēgsies ātrākais 2022.gada beigās.

"Maksimālais sods ir mūža ieslodzījums," tiesas pārstāvis sakariem ar presi pavēstīja ziņu aģentūrai AFP.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu