Upēs turpina veidoties ledus un blīvēties vižņi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres upē pie Ogres sākusies ledus iešana.
Ogres upē pie Ogres sākusies ledus iešana. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sala ietekmē Latvijas upēs intensīvi veidojas ledus un novērojama vižņu iešana, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Paaugstinātas noteces apstākļos upju aizsalšana ir apgrūtināta, ilgstoši iet vižņi, upju lēnākie posmi pārklājas ar ledu, bieži vien veidojas sastrēgumu posmi.

Vairākos upju posmos pēc ledus iešanas ledus krautņi sadzīti upju krastos. Vižņi, kas upēs intensīvi veidojas, no augšteces posmiem iet uz lejteci, posmos, ko klāj ledus vai saglabājušies sastrēgumi, vižņi uzkrājas un blīvējas augšpus tiem.

Tas izraisa ūdens līmeņa pazemināšanos lejpus sastrēgumiem un ūdens līmeņa kāpumu augšpus sastrēguma. Tādēļ tiek saglabāts dzeltenais brīdinājums par iespējamām ūdens līmeņa svārstībām upēs.

Daugavā turpinās ledus veidošanās. Daugavā pie Daugavpils no rīta vēl gāja vižņi, bet vēlāk izveidojās ledus sega ar lāsmeņiem.

Lejpus Daugavpils un Vaikuļāniem upē izveidojušies ledus sastrēgumi. Daugavā pie Jēkabpils ir izveidojies ledus sastrēgums, vižņi tiek dzīti zem ledus, ūdens līmenis pie Jēkabpils ir krietni paaugstināts, bet pamazām sāk pazemināties.

Pļaviņu ūdenskrātuvē izveidojusies ledus sega.

Ledus veidojas arī Kurzemes un Zemgales upēs, gar krastiem veidojas piesalas, kā arī reta līdz bieža vižņu iešana, atsevišķos upes posmos veidojas ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, vairākos posmos novērojama arī sniega putra.

Lielākoties ūdens līmenis šajās upēs paaugstinājās, vietām svārstās.

Ogres upē augšpus Lielpēčiem turpinās vižņu iešana un tie krājas.

Salacas un Gaujas baseina upēs intensīvi veidojas ledus, atsevišķos upju posmos ir izveidojusies ledus sega, vairākos posmos iet reti vai pat bieži vižņi. Vērojamas ūdens līmeņu svārstības.

Atsevišķos upju posmos turpinās vižņu uzkrāšanās un to sastrēgumi. Ledus sablīvējies lejpus Siguldas, pie Siguldas intensīvi paaugstinās ūdens līmenis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu