Somālijā vēlēšanu krīze; prezidents aptur premjera pilnvaras

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Somālijas prezidents Mohameds Abdullahi Mohameds pirmdien pavēstīja, ka aptur premjerministra Mohameda Huseina Robles pilnvaras, lēmumu izziņojot dienu pēc tam, kad abu līderu starpā saasinājās strīds par ilgi atliktajām vēlēšanām.

"Prezidents nolēma apturēt premjerministra Mohameda Huseina Robles pilnvaras, jo viņš ir saistīts ar korupciju," teikts prezidenta biroja paziņojumā, apsūdzot premjeru, ka viņš iejaucies zemes sagrābšanas lietā.

Svētdien premjers apsūdzēja prezidentu, kas ir pazīstams arī ar Farmadžo vārdu, vēlēšanu procesa sabotāžā, jo prezidents bija atsaucis premjerministra mandātu organizēt vēlēšanas un aicinājis izveidot jaunu komiteju, kas labotu trūkumus.

Roble iepriekš sacījis, ka Farmadžo negrib "šajā valstī sarīkot uzticamas vēlēšanas".

Aprīlī valdības un opozīcijas formējumu karotāji galvaspilsētas Mogadīšo ielās atklāja uguni, kad Farmadžo pavēstīja, ka pagarina savu pilnvaru termiņu, nerīkojot jaunas vēlēšanas.

Konstitucionālā krīze tika mazināta, kad Farmadžo pārskatīja lēmumu par termiņa pagarināšanu un Roble panāca vienošanos par grafiku vēlēšanu sarīkošanai.

Tomēr nākamo mēnešu gaitā premjera un prezidenta sāncensības dēļ vēlēšanu plānu īstenošana nesekmējās, vienlaikus saasinoties attiecībām starp Somāliju un Rietumu sabiedrotajiem, kas ar nepacietību gaida uz procesa atrisinājumu mierīgā ceļā.

Farmadžo un Roble tikai oktobrī vienojās par izlīgumu un nāca klajā ar kopīgu aicinājumu pasteidzināt vēlēšanu procesu.

Augšpalātas vēlēšanas noslēgušās visos štatos, bet apakšnama vēlēšanas sākās novembra sākumā.

Kā norāda analītiķi, vēlēšanu procesa strupceļš novērsis uzmanību no Somālijas lielākajām problēmām, arī nemiernieku kustības "Al Shabaab", kas ir teroristu tīkla "Al Qaeda" sabiedrotā.

"Al Shabaab" pirms desmit gadiem tika padzīti no Mogadīšo, bet saglabājuši kontroli lauku apvidos un ik pa laikam sarīko uzbrukumus galvaspilsētā un citviet valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu