49 miljoni burbuļu, Monro vanna, 40 km/h jeb ko tu nezināji par šampanieti!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Šampanietis viennozīmīgi uzskatāms par sinonīmu vārdam "svētku svinības"  Tuvojoties izlaiduma laikam, piedāvājam interesantus un amizantus faktus par šo burbuļu parādi, kam jābūt uz katra svētku galda. Izlasi un sapratīsi, ka patiesībā maz zini par šo dzirkstošo dzērienu...

1. Vai tu zini, cik burbulīšu ir šampanieša pudelē? 

Izrādās, kāds to ir aprēķinājis, - 7500 ml šampanieša pudelē ir aptuveni 49 miljoni burbuļu! Bet standarta izmēra stikla glāzē katru sekundi dzērienā rodas 30 jauni burbulīši.

2. Kuri ir lielākie šampanieša baudītāji? 

Protams, tā dzimtenē Francijā ir lielākais šampanieša tirgus. Franči ik gadu patērē 162,5 miljonus pudeļu jeb aptuveni 52 % no visas pasaules šampanieša produkcijas.

3. Ar ko šampanieša pudele ir stiprāka par automašīnu? 

Spiediens šampanieša pudelē ir aptuveni trīs reizes lielāks par automašīnas spiedienu riepās.

4. Ar kādu ātrumu lido izšauts šampanieša korķis? 

Ir aprēķināts, ka tas spēj sasniegt līdz pat 40 km/h. Garākā distance, ko nolidoja izšauts šampanieša korķis, bija 54 m un 17 cm. 

5. Šampanieša vannas - cik īsti vajadzēs pudeļu, lai iepriecinātu dāmu? 

Merilina Monro bija tā, kas padarīja slavenu t.s. šampanieša vannu. Tiesa, šis prieks nav lēts - vannas piepildīšanai būs nepieciešamas vairāk nekā 350 pudeles.

6. Džeimss Bonds un šampanietis

Džeimss Bonds savās filmās asociējas ar vodku martini, kam pievienota olīva uz kociņa, tomēr izrādās, ka Bonds filmās dzeram šampanieti ir redzēts 35 reizes! Un tas ir dzēriens, kuru viņš dzer vairāk nekā vodka martini kokteili. Kas attiecas uz etiķetēm, Bonds dod priekšroku "Bollingers Champagne ".

7. Pirmās glāzes reibina vairāk

Pirmajās šampanieša glāzēs ir visvairāk burbuļu, tas nozīmē, ka malks no tās arī ļaus jums visātrāk apreibt. Interesants fakts, ka tieši atdzesēts šampanietis, kura malks ir īpaši gards, liks dzērienu straujāk baudīt, kas arī nozīmē, ka drīzāk apreibsiet. Viltīgi!

8. Kāda koncerta apmeklētāji dzer visvairāk šampanieša? 

Ticiet vai ne, bet tie nav klasiskās mūzikas koncerta vai operas apmeklētāji. Visvairāk šampanieti patērē hiphopa un R&B koncertu apmeklētāji.

9. Katru rītu plkst. 11:00 mini šampanietis Vinstonam Čērčilam

Vinstons Čērčils bija viens no kaislīgākajiem šampanieša baudītājiem. Laika posmā no 1908. līdz 1965. gadam viņš izdzēra aptuveni 42 000 pudeļu. Pols Rodžers pat izgatavoja viņam īpašu mini pudeli, kas viņam tika pasniegta katru dienu precīzi plkst. 11:00 no rīta.

10. Dārgākā šampanieša pudele maksā 1,7 miljonus eiro. 

To radījis dizainers Aleksandrs Amosu sadarbībā ar "Swarovski". Pudele izgatavota no 18 karātu cietā zelta, centrā ir 19 karātu baltais briljants. Šo pudeli pārsvarā pasūta kolekcionāri.

11. Šampanietis un nāve

Ir lielāka varbūtība nomirt no lidojoša šampanieša korķa nekā no indīga zirnekļa koduma. 

12. Šampanietis veselībai un laimei!

Šampanietis uzlabojot atmiņu. Zinātnieki ir pierādījuši, ka mērena, bet regulāra šampanieša lietošana spēj uzlabot cilvēka spēju atcerēties sīkas detaļas par veseliem 200%. Šampanietis arī satur magniju, kas noder pēc fiziskām slodzēm. Dzirkstošais dzēriens palīdzot atbrīvoties no nervu spriedzes un mazina asinsvadu spazmu radītas galvassāpes. Šampanietis, tāpat kā citi vīni, pazemina holesterīna līmeni, palīdz samazināt paaugstinātu asinsspiedienu, stimulē elpošanas sistēmu, un tam piemīt baktericīdas īpašības. Lietojot šampanieti, tu uzlabo savas ādas stāvokli! Bet atcerieties, visu ar mēru!

Dzirkstošus svētkus!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu