Kā samazināt augošos maksājumus par atkritumu apsaimniekošanu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ar 2022.gada janvāri daudzi pakalpojumi kļūs dārgāki, tostarp, turpinot "zaļā kursa" idejas ieviešanu, dārgāka kļūs nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošana. Vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" akcentē, ka ir divi veidi, kā efektīvi samazināt savus izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu.

Eiropas un Latvijas valdības kopīgā politika strikti paredz, ka nešķiroto un poligonā apglabājamo sadzīves atkritumu apjomam krietni jāsamazinās. Latvija to cenšas panākt, mērķtiecīgi katru gadu palielinot dabas resursa nodokļa (DRN) likmi poligonā noglabājamiem atkritumiem. "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics gan akcentē, ka ikvienam iedzīvotājam ir divi veidi, kā izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu saglabāt nemainīgus vai pat samazināt.

"Pirmais un būtiskākais, ko varam katrs darīt, lai izvairītos no maksājumu pieauguma, ir samazināt atkritumus. To visvienkāršāk varam darīt jau veikalā, kur aicinām nepirkt liekas un nevajadzīgas lietas, aicinām būt apdomīgiem pārtikas apjoma izvēlē un nepirkt vairāk, nekā patiesībā spējam apēst. Jo mazāk būs nevajadzīgu lietu, kas nonāk atkritumos, jo lēnāk pildīsies konteiners un var gadīties, ka parādīsies pat iespēja atkritumu izvešanu organizēt retāk. Otrs efektīvs veids, kā samazināt izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu, ir atkritumu šķirošana. Turklāt jāmācās šķirot ne vien iepakojums un stikls, ko izvedam bez maksas, bet arī bioloģiski noārdāmi atkritumi - bio izvešana ir būtiski lētāka nekā nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošana," uzsver Guntars Levics.

Papildus tam Guntars Levics uzsver, ka "Clean R" un "Eko rija" organizē interaktīvas "šķirošanas meistarklases" un labprāt palīdz ikvienam, kas šķirošanu tikai sāk vai arī vēlas savas zināšanas uzlabot.

Meistarklases notiek tiešsaistē "Microsoft Teams" vai "Zoom" platformā latviešu, krievu un angļu valodā. Meistarklasēs ar atraktīviem jautājumiem katrs var pārbaudīt savas zināšanas par atkritumu šķirošanu, kā arī gūt atbildes uz saviem jautājumiem un uzzināt, kā ar nelielām izmaiņām savos ikdienas paradumos ir iespējams krietni samazināt radīto atkritumu apjomu un kā radītos atkritumus šķirot pareizi. Meistarklases ilgums vidēji ir viena stunda. Vienā vides programmas meistarklasē minimālais dalībnieku skaits ir 10 cilvēki.

Lai pieteiktos dalībai vides izglītības programmas meistarklasē, rosinām sūtīt e-pastu (brīvā formā) uz "medijiem@cleanr.lv" vai "kc@cleanr.lv", informējot par grupas lielumu, vēlamo meistarklases norises laiku un tēmām, kas īpaši interesē (ja vēlaties, lai mācībās kaut kas tiktu īpaši akcentēts, un gribat to izzināt detalizēti).

Vērtīgi un viegli savā ikdienā ieviešami ieteikumi arī no sabiedrībā populāriem cilvēkiem, kā samazināt atkritumu apjomu, izlasāmi sociālās kampaņas "Nenoroc nākotni mēslos" interneta vietnē www.nenoroc.lv.

Faktori, kas sadārdzina nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu:

Ar 2022.gada 1.janvārī palielinās dabas resursu nodoklis (DRN) par sadzīves atkritumu apglabāšanu - no 65 EUR/t uz 80 EUR/t.

Papildus tam Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ar 2022.gada 10.janvāri ir apstiprinājusi arī jauno "Getliņi EKO" sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu, nosakot to nešķiroto atkritumu apglabāšanai EUR 124,6 par tonnu (bez PVN).

Atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu rada divi komponenti:

1. sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu noglabāšanu atkritumu poligonā, kas ietver arī DRN par atkritumu noglabāšanu;

2. maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu un citi atkritumu apsaimniekotāja izdevumi.

Likumā noteikts, ka atkritumu apsaimniekotājs iekļauj apstiprināto tarifu atkritumu apsaimniekošanas maksā ar tā spēkā stāšanās dienu, šajā gadījumā - ar 2022.gada 1. un 10.janvāri. Tādējādi, palielinoties DRN likmei, kas iekļauta tarifā par sadzīves atkritumu noglabāšanu, pieaug kopējā pakalpojuma maksa, kas atspoguļosies arī klientu rēķinos.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu