Aizbēga no Ziemeļkorejas, bet pēc tam atbēga atpakaļ (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kāds ziemeļkorejietis, kurš pirms gada pārbēga uz Dienvidkoreju, šā gada 1.janvārī atbēdzis atpakaļ.

Kā ziņo Dienvidkorejas aģentūra “Yonhap”, Dienvidkorejas karavīri 1.janvāra vakarā demilitarizētājā zonā, kas atdala abas Korejas, pamanīja vīrieti. Sākotnēji nebija skaidrs, no kuras Korejas minētais cilvēks devies prom un kurā mēģinājis iekļūt.

Pirmdien Dienvidkorejas aizsardzības ministrija pavēstīja, ka aptuveni 30 gadus vecais robežas šķērsotājs ir pārbēdzējs no Ziemeļkorejas, kurš tagad devies atpakaļ uz Ziemeļkoreju.

“Yonhap” ziņo, ka 2020.gada novembrī šis cilvēks aizbēga no Ziemeļkorejas, bet tagad nolēmis doties atpakaļ. Dienvidkorejas aizsardzības ministrija uzsver, ka šobrīd neesot nekāda pamata uzskatīt, ka šis cilvēks varētu būt Ziemeļkorejas spiegs, kurš Dienvidkorejā vācis informāciju.

Šobrīd arī nav skaidrs, kas pārbēdzēju sagaida Ziemeļkorejā. Viņš var tik sodīts gan par bēgšanu, gan par Covid-19 pandēmijas apkarošanai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Lai arī Ziemeļkoreja joprojām uzstāj, ka valstī nav konstatēts neviens Covid-19 gadījums, valstī noteikti stingri ierobežojumu, tostarp slēgtas robežas iebraucējiem.

Demilitarizētājā zona uz abu Koreju robežas ir četrus kilometrus plata un 248 kilometrus gara. To no abām pusēm apjož pamatīgi dzeloņdrāšu žogi, bet zonā izvietoti aptuveni divi miljoni mīnu. Abās robežas pusēs pastāvīgi atrodas bruņoti karavīri.

Kopš Korejas kara beigām 1953.gadā no Ziemeļkorejas aizbēguši vairāk nekā 34 000 cilvēku. Viņi galvenokārt dodas uz Dienvidkoreju - viņi gan parasti vispirms dodas uz Ķīnu un pēc tam mēģina nokļūt Dienvidkorejā, nevis mēģina šķērsot demilitarizēto zonu.

Gadījumi, kad no Dienvidkorejas kāds bēg uz Ziemeļkoreju, ir ļoti reti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu