Kapelāne Losāne: esmu pilnīgi droša, ka LELB reiz par mācītājām ordinēs arī sievietes (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Latviešu luterāņu sieviešu teologu apvienības prezidente, cietuma kapelāne un mācītāja Rudīte Losāne
Latviešu luterāņu sieviešu teologu apvienības prezidente, cietuma kapelāne un mācītāja Rudīte Losāne Foto: Paula Čurkste/LETA

"Mēs esam postsovjetiskā periodā, kur līdz brīvībai mums vēl ir jāiet diezgan tāls ceļš, bet es esmu pilnīgi droša, ka Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) reiz par mācītājām ordinēs arī sievietes," šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" pauda Iļģuciema sieviešu cietuma kapelāne un dzejniece Rudīte Losāne.

2016. gadā LELB Sinodes jeb augstākās lēmējinstitūcijas dalībnieki nolēma aizliegt sievietēm kļūt par mācītājām. Losāne uzskata: ja būtu bijusi iespēja balsot aizklāti, tad šāds lēmums nebūtu pieņemts. Bet, lēmumu pieņemot atklāti, sinodes locekļi baidījās no nosodījuma.

"Tā mana izjūta ir tāda, ka šie Latvijā baznīcā kalpojošie vīrieši (..) viņi kaut kādā veidā baidās sievietēm, kurām ir izteiktas līderes īpašības, arī no gudrām sievietēm," tā toreiz notikušo raksturoja Rudīte Losāne. 

Intervijā ar žurnālistu Gundaru Rēderu Losāne norādīja, ka ir "tikusi galā ar bailēm būt sociāli izstumtai no savas baznīcas" un pauda pārliecību, ka reiz tomēr pienāks laiks, kad LELB atkal par mācītājām ordinēs sievietes.

Runājot par Covid-19 laiku, Losāne teica, ka šis pandēmijas laiks ir kā kairinājums, un tas, kā mēs tiekam galā ar šo iekšējo un ārējo kairinājumu, ir nopietns garīgās izaugsmes faktors.

Visu interviju skaties šeit.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu