Kafiju var dzert, bet to var arī valkāt apavos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: https://www.facebook.com/rensoriginal

Vai jūs ikdienā lietojat kafiju un, ja jā, tad – kādu? Baltu, melnu, ar cukuru vai bez? Taču kā jums patiktu valkāt sporta apavus no kafijas biezumiem?

Somijā balstītais apavu “start-up” uzņēmums “Rens” naudas investīviju platformā “Kickstarter” ir savācis 1,1 miljonu ASV dolāru, lai attīstītu sporta apavu ražošanu no kafijas biezumiem.

Foto: https://www.facebook.com/rensoriginal

Tie būtu ūdensnoturīgi sporta apavi vai ikdienā valkājamie “snīkeri”, kuru augšējā auduma daļa veidota no šķiedras, kuras sastāvā ir kafijas biezumi un plastmasas granulas.

Ideja radīt šādu produktu radās 2017. gadā, bet “Kickstarter” kampaņu atklāja 2019. gada jūnijā, mirkli pēc pandēmijas sākuma.

24 stundu laikā “Rens” ieguva 55 tūkstošus ASV dolāru lielu investīciju apjomu no kopumā 5000 ziedotājiem jeb investoriem.

Savukārt tā paša gada augustā “Rens” savāca 350 tūkstošus ASV dolāru, lai laistu klajā otrās paaudzes “snīkerus” ar nosaukumu “Nomad”.

Izrādās, vienam apavu pārim pietiek ar biezumiem, kas palikuši pēc pārdesmit kafijas tasīšu izgatavošanas.

Uzņēmums tādā veidā cenšas arī mazināt izlietotās kafijas ietekmi uz globālo sasilšanu. Somi patērē visvairāk kafijas uz vienu iedzīvotāju visā pasaulē, tā liecina starptautiskās kafijas organizācijas dati.

Helsinkos bāzētie “Rens” cenšas dot savu artavu klimata krīzes mazināšanā, pārstrādājot kafijas atkritumus.

Sadaloties atkritumu poligonos, tie izdala metānu, spēcīgu siltumnīcefekta gāzi, kas ievērojami veicina globālo sasilšanu. Metāns ir 32 reizes spēcīgāks par ogļskābo gāzi CO2. Tiek lēsts, ka katru gadu poligonos nokļūst 6 miljoni tonnu kafijas biezumu.

Foto: https://www.facebook.com/rensoriginal

Džesijs Transs, kompānijas līdzdibinātājs, stāsta, ka pasaulē pārstrādā tikai aptuveni 5 procentus no bioloģiskajiem kafijas atkritumiem.

Tā, piemēram,

viens apavu pāris satur 300 gramus kafijas biezumu. Tik daudz var iegūt pēc 21 kafijas tases. Kafijas biezumus uzņēmums pārstrādā kopā ar plastmasas granulām. Veidojas tas, ko sauc par kafijas poliesteru.

Izlietoto kafiju iegūst no lielākajām Āzijas veikalu ķēdēm. “Reno” apavus ražo Vjetnamā, kas ir viena no lielākajām kafijas ražotājvalstīm.

Viena šāda apavu pāra cena pašlaik ir ap 200-300 ASV dolāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu