Bērnu mūmijām kapucīņu mūku katakombās tiks veikts rentgens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kapucīnu mūku katakombas Palermo
Kapucīnu mūku katakombas Palermo Foto: Wikimedia Commons

Kapucīņu mūku katakombās Palermo, Sicīlijas ziemeļos atrodas vairāk nekā 160 bērnu skeleti un mūmijas. Zinātnieki nu plāno tām veikt rentgenu, lai noskaidrotu, kāda bija bērnu dzīve un nāve.

Katakombās atrodas vismaz 1284 mumificēti bērnu līķi vai to skeleti. Bērnu vecums ir dažāds, vēstīts pētījuma projekta mājaslapā.

Lai arī katakombas tika lietotas no 1590. gadu beigām līdz 1880. gadam, divi ķermeņi tur tika apglabāti 20. gadsimta sākumā.

Gaidāmais pētījums būs pirmais, kurā zinātnieki koncentrēsies uz katakombu telpās un ejās apglabātajiem bērniem. Īpaša vērība tiks pievērsta to bērnu mūmijām, kas apglabāti starp 1787. un 1880. gadu, raksta “The Guardian”.

“Mēs izmantosim pārnēsājamo rentgena aparātu un no dažādiem leņķiem uzņemsim simtiem rentgenattēlu,” stāstīja pētniece Kirstija Skvaira.

Bērna mūmija kapucīņu mūku katakombās Palermo
Bērna mūmija kapucīņu mūku katakombās Palermo Foto: Wikimedia Commons

Pētnieku komanda cer uzzināt vairāk par bērnu identitāti, veselības stāvokli pirms nāves, kā arī izpētīt, kādas bija mumificēšanas tradīcijas. Kā arī tiks noskaidrots katra bērna dzimums, vecums un iespējamās slimības vai defekti. Šī informācija tiks salīdzināta ar katra bērna apģērbu, bēru artefaktiem un novietojumu katakombās, kā arī ar mumificēšanas paņēmieniem. Papildus tam tiks pārskatīti arī avoti un rakstītie miršanas dati, lai noskaidrotu, kad katrs bērns ir dzimis un miris.

Tas viss beigu beigās sniegs pilnīgāku ieskatu 18. līdz 19. gadsimtā Palermo mumificēto bērnu identitātē, dzīvesveidā un veselības stāvoklī. Tajā laikā mumificēšana bija “statusa simbols” - veids, kā saglabāt statusu un godu pat pēc nāves.

“Daži no viņiem ir ārkārtīgi labi saglabājušies. Izskatās kā aizmiguši bērni. Laika gaitā viņi ir palikuši tumšāki, dažiem pat ir mākslīgās acis, lai viņi it kā skatītos uz tevi. Viņi izskatās kā mazas lelles,” stāstīja viens no pētniekiem Dario Piombino-Maskali.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu