Vai kamielis savā kuprī patiešām glabā ūdeni?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kamielis
Kamielis Foto: Unsplash

Ņemot vērā, ka tuksnesī ūdens ir grūti sadabūjams, bet kamieļiem ir dabiski veidojušās krātuves jeb kupri, cilvēki jau izsenis starp abiem šiem faktiem ir saskatījuši saikni. Tehniski saikne pastāv, bet viss ir nedaudz citādāk, nekā tu, iespējams, domā.

Ūdens nav vienīgā retā lieta tuksnesī. Arī pārtika tur nemētājas uz katra stūra. Tieši tāpēc, kad tas ir iespējams, kamieļi apēd pēc iespējas vairāk, liekos taukus novirzot uz kupriem, no kuriem bada brīdī var paņemt rezerves.

Zināms, ka kamieļi bez pārtikas var izdzīvot pat vairākus mēnešus, kuru laikā gan zaudē līdz pat 40% sava ķermeņa masas.

Lai arī kupros ūdens neglabājas, tomēr tie palīdz saglabāt ūdeni citās ķermeņa vietās. Proti, lielākā daļa kamieļa ķermeņa virsmas nav siltumizolējoša. Tas palīdz dienas laikā ķermeņa temperatūru saglabāt zemu, aizstājot svīšanu. Savukārt, kad pienāk nakts un tuksnesī kļūst vēss, kuprī saglabātais siltums izplūst pa visu ķermeni, pasargājot kamieli no nosalšanas.

Ja runājam par ūdeni, tad kamielis nevis to kaut kur glabā ķermenī, bet gan drīzāk izmanto pēc iespējas efektīvāk. Kā vēstīts izdevumā “National Geographic”, vienkupra un divkupru kamieļi 13 minūšu laikā var uzņemt aptuveni 113 litrus ūdens. Tā kā kamieļi urinē reti, bet to izkārnījumi ir tik sausi, ka tos iespējams dedzināt, ūdens to organismā var saglabāties ilgi, pasargājot no atūdeņošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu