Tiesībsargs: Bērnu valsts pabalsta apmērs nebūtu jāskata caur vienlīdzības prizmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Bērnu valsts pabalsta apmērs ģimenēs ar dažādu atvašu skaitu nebūtu jāskata caur vienlīdzības prizmu, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs ir saņēmis iedzīvotāja jautājumu, kādēļ par vienīgo bērnu ģimenē vecākiem pienākas mazāks valsts pabalsts nekā tad, ja bērns dzīvo daudzbērnu ģimenē. Iedzīvotājs vēlas noskaidrot, vai šādā gadījumā nav pārkāpts vienlīdzības princips.

Tiesībsargs kopumā atbalsta ģimenes valsts pabalsta reformu. Valsts sociālo pabalstu likuma grozījumi ir izstrādāti atbilstoši valdības rīcības plānam, kas paredz pārskatīt ģimenes valsts pabalsta sistēmu, lai pabalsta apmērs būtu atkarīgs nevis no tā, kurš pēc kārtas bērns ir ģimenē, bet no faktiski audzināmo bērnu skaita, būtiski paaugstinot atbalsta intensitāti, sākot ar diviem bērniem ģimenē.

Ģimene, kura audzina vienu bērnu, nav salīdzināmos apstākļos ar ģimenēm, kuras vienlaikus audzina vairākus bērnus, līdz ar to vienlīdzības princips uz šo situācija nav attiecināms, uzskata tiesībsargs. Salīdzināt var tās ģimenes, kuras ir vienādā vai līdzīgā situācijā. Vienlīdzības princips nebija ievērots ar iepriekšējo regulējumu, kad ģimenes, kuras bija salīdzināmā situācijā - faktiski audzināja vienu bērnu, saņēma atšķirīgu atbalstu atkarībā no tā, kurš pēc kārtas bērns bija. Piemēram, par vienīgo bērnu pabalsts bija 11,38 eiro, bet par trešo bērnu (citi bērni jau pieauguši) - 34,14 eiro, kaut gan faktiski abās situācijās ģimene audzināja vienu nepilngadīgu bērnu.

Jansons akcentēja, ka ģimenes valsts pabalsta reforma ir tikai viens no Valdības rīcības plāna īstenošanas uzdevumiem. Valdības rīcības plāns ir vērsts ne tikai uz demogrāfijas veicināšanu, bet arī uz bērnu audzināšanas kvalitāti - daudzbērnu ģimeņu bērniem plānots nodrošināt valsts finansētu augstāko izglītību. Ir ieviesta sociālā stipendija "Studētgods", tās apmērs ir 160 eiro mēnesī. Stipendiju varēs saņemt pilna laika klātienes studenti, kuri studē valsts budžeta finansētajā studiju vietā vai par maksu.

Iespēja bērnam no daudzbērnu ģimenes kā studentam saņemt ik mēnesi stipendiju 160 eiro apmērā kompensēs ģimenes valsts pabalsta samazinājumu tām ģimenēm, kuras no šī gada 1.janvāra saņems ģimenes valsts pabalstu mazākā apmērā nekā iepriekš.

Ģimenes valsts pabalstu varēja saņemt viens no vecākiem, turpmāk pabalstu ar otra laulātā piekrišanu varēs saņemt arī viens no laulātajiem par visiem ģimenē audzināmajiem bērniem, kuri nav abu laulāto kopīgie bērni. Tas pozitīvi ietekmēs ģimenes ikmēneša budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu