Kazahstānas prezidents atļauj uz protestētājiem "šaut bez brīdinājuma" (69)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kazahstānas autoritārais prezidents Kasims Žomarts Tokajevs saviem drošības spēkiem ļāvis "šaut bez brīdinājuma" uz "teroristiem", kā viņš dēvē pret valdību vērsto nemieru dalībniekus. Viņš arī atļāvis šaut ar mērķi nogalināt, nevis tikai ievainot, vēsta aģentūra AP.

Televīzijā pārraidītā uzrunā Tokajevs apgalvoja, ka "20 000" bandītu esot uzbrukuši Almati.

Viņš paziņoja, ka atļāvis nogalināt "teroristus" un "kaujiniekus". "Tie, kuri nepadosies, tiks likvidēti," sacīja Tokajevs.

Saskaņā ar prezidenta apgalvojumiem viņam esot zināms, ka nekārtībās piedalās "ārvalstu darboņu" uzkūdīti "ārvalstu teroristi". Tokajeva rīcībā esošā informācija liecinot, ka "teroristi ieročus" vēršot arī pret civiliedzīvotājiem.

Uzrunā viņš "īpašu pateicību" izteicis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš "biedriski silti" atsaucies Kazahstānas aicinājumam un nosūtījis karavīrus, lai palīdzētu apslāpēt nemierus.

Kazahstānas Iekšlietu ministrija līdz šim ziņojusi, ka līdz šim nogalināti 26 protestētāji (valdība tos dēvē par "bruņotiem noziedzniekiem") un 18 policisti un Nacionālās gvardes karavīri. Vairāk nekā 3000 cilvēki aizturēti.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) ceturtdien nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus" - ārvalstu karavīrus.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos. 

Protesti nākamajās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

81 gadu vecais Nazarbajevs vadīja valsti kopš padomju laikiem un ir saglabājis lielu ietekmi, lai gan pirms trim gadiem atkāpās no prezidenta amata.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinājās arī trešdien, kad protestētāji iebruka un aizdedzināja sabiedriskās ēkas Almati un citviet valstī.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Tokajevs nemieros vainoja ārvalstu apmācītus "teroristus".

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu