Kazahstānas televīzijā izrādītais "protestētājs-bezdarbnieks" izrādās Kirgizstānā pazīstams mūziķis (50)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Kazahstānas valsts telekanāli publicējuši sižetu ar kādu aizturēto, kurš it kā esot ielidojis valstī no Kirgizstānas un par dalību nemieros esot saņēmis 90 000 tenges (183 eiro). Taču vīrietis ir Kirgizstānā pazīstams džeza mūziķis, kurš bieži koncertējis Almati, un tuvinieki uzskata, ka uz "atzīšanos" viņš esot ticis piespiests, vēsta portāls "Meduza".

Telekanālu "Qazaqstan" un "Habar 24" sociālo tīklu kontos publicētajos sižetos teikts, ka 1.janvārī ar vīrieti it kā esot sazinājušies "nezināmi cilvēki" un piedāvājuši piedalīties protestos. Kad viņš piekritis, tie esot apmaksājuši lidojumu uz Almati un izmitinājuši dzīvoklī kopā ar Tadžikistānas un Uzbekistānas pilsoņiem. Vīrietis, kuram uz sejas redzamas sasitumu pēdas, stāstīja - piekritis tāpēc, ka esot "bezdarbnieks".

Kirgizstānas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka izskata "šī pilsoņa aizturēšanas faktu".

Tikmēr Kirgizstānas mediji un "Telegram" kanāli ziņo, ka sižetā redzamais vīrietis esot Vikrams Ruzahunovs, pianists un džeza orķestra vadītājs no Biškekas. Viņu atpazinuši ģimenes locekļi un kolēģi. Tuvinieki norāda, ka viņš ticis spīdzināts un pašlaik viņa atrašanās vieta neesot zināma. Patlaban neesot iespējams ar mūziķi sazināties.

Dziedātāja Jūlija Rucka ierakstījusi videopaziņojumu, kurā apstiprina, ka sižetā redzams Ruzahunovs, taču norāda, ka visi tajā izskanējušie apgalvojumi esot nepatiesi. Viņa vēršas pie Kirgizstānas Kultūras un Ārlietu ministrijas ar prasību izpestīt mūziķi no "vājprāta un gaļas maļamās mašīnas", kurā viņu mēģinot iemest Kazahstānas varasiestādes.

Apmēram 20 Ruzahunova atbalstītāji sapulcējās mītiņā pie Kazahstānas vēstniecības Biškekā. Kirgizstānas Nacionālās drošības komitejas vadītājs Kamčibeks Tašijevs piketētājiem apliecināja, ka mūziķis neesot terorists, kā arī pieļāva, ka Kazahstānas iestādes, kas vērsušās pret Ruzahunovu, "vai nu kļūdījās, vai arī gribēja uzkalpoties".

Tašijevs atklāja, ka Kirgizstāna saistībā ar mūziķa aizturēšanu iesniegusi Kazahstānai diplomātisko notu. Vēlāk to apstiprināja arī Kirgizstānas Ārlietu ministrija.

Kirgizstānas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka Ruzahunovs Kazahstānā ielidoja 2.janvāra vakarā, jo bija aicināts "vadīt divas koncertprogrammas". Lidmašīnas biļetes uz Almati tika iegādātas jau 16.decembrī.

"Bažas raisa ārvalstu plašsaziņas līdzekļu publikācijas, kurās džeza mūziķi no Kirgizstānas Vikramu Ruzahunovu mēģina uzdot par destruktīvu elementu, kurš Kazahstānā it kā esot ieradies, lai piedalītos protestos," norāda Kirgizstānas prezidenta Sadira Džaparova preses sekretārs. Kirgizstāna cer, ka Kazahstānā tiks pienācīgi izmeklēti Ruzahunova aizturēšanas apstākļi.

Kazahstānas prezidenta birojs svētdien paziņoja, ka nemieros kopumā aizturēti ap 6000 cilvēku, piebilstot, ka aizturēto vidū ir "ievērojams skaits ārvalstu pilsoņu", bet plašāk nepaskaidroja. Nemieros dzīvību zaudējuši 164 cilvēki.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļās Žanaezenā, valsts dienvidrietumos. Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Ceturtdien Maskavas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB), atbildot uz Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva lūgumu, nosūtīja uz Kazahstānu "miera uzturētājus", un tagad, šķiet, režīms ir atjaunojis kontroli pār nemieru pārņemto pilsētu ielām.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu