Kazahstānas prezidents nekārtībās vaino kaujiniekus no Tuvajiem Austrumiem un Vidusāzijas (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kazahstāna
Kazahstāna Foto: ABDUAZIZ MADYAROV

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs pirmdien paziņojis, ka aiz nekārtībām Kazahstānā stāv kaujinieki no Vidusāzijas, Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem.

Kazahstānā pagājušajā nedēļā notika bezprecedenta protesti, kas dažkārt pārauga nekārtībās un vardarbībā. Tokajevs dramatiskos notikums valstī nodēvēja par "valsts apvērsuma mēģinājumu" un teroraktu.

"Man nav šaubu, ka tas bija terorakts," telefonsarunā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu sacīja Tokajevs.

Viņš sacīja, ka uzbrukums bijis labi noorganizēts un tajā piedalījušies ārvalstu kaujinieki no Vidusāzijas valstīm, Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem.

Tokajevs apsūdzēja kaujiniekus mēģinājumos radīt "kontrolēta haosa zonu", lai sagrābtu varu.

Atsevišķi situāciju Kazahstānā apsprieda arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji. Ministri pauda atbalstu Kazahstānas varasiestādēm kārtības atjaunošanā, paziņoja Maskava.

Abas amatpersonas pauda bažas par "ārēju spēku iejaukšanos, tostarp ārvalstu kaujinieku iesaistīšanos uzbrukumos civiliedzīvotājiem un tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām, valsts institūciju un citu iestāžu sagrābšanu".

Gan Kazahstānas autoritārā valdība, gan Maskava vairākkārt vainojušas nemieros spēkus ārpus Kazahstānas, bet nesniedzot konkrētus pierādījumus.

Telefonsarunā ar Mišelu Kazahstānas prezidents sacīja, ka nekārtību laikā ekonomikai nodarīti zaudējumi divu līdz trīs miljardu dolāru apmērā.

Pēc Tokajeva lūguma Maskavas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) nosūtīja uz Kazahstānu "miera uzturētājus".

Tokajevs sacīja Mišelam, ka ODKB karavīri atrodas Kazahstānā tikai, lai aizsargātu stratēģiski svarīgās iestādes.

"Viņi paliks Kazahstānā, kamēr situācija pilnībā stabilizēsies," viņš piebilda. Tikmēr situācija Kazahstānā joprojām nav pilnībā skaidra.

Svētdien Kazahstānas Informācijas ministrija atsauca paziņojumu, ka nekārtībās dzīvību zaudējuši vairāk nekā 164 cilvēki. Ministrija pavēstīja, ka paziņojums publicēts tehniskas kļūdas rezultātā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu