Kazahstānas prezidents ieceļ jaunu premjeru (4)

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs parakstījis rīkojumu par Alihana Smailova iecelšanu premjerministra amatā.

"Iecelt Alihanu Smailovu Kazahstānas Republikas premjerministra amatā," teikts rīkojumā, kas publicēts prezidenta mājaslapā.

Parlamenta apakšnams otrdien atbalstīja Tokajeva priekšlikumu par Smailova izvirzīšanu premjera amatam.

Atbilstoši konstitūcijai prezidents pēc konsultācijām ar apakšnamā pārstāvētajām partijām izvirza izskatīšanai šajā palātā premjera amata kandidatūru, lai saņemtu apstiprinājumu viņa iecelšanai.

Kopš 2022.gada janvāra Smailovs ieņēma premjerministra pirmā vietnieka amatu.

Savulaik viņš bijis finanšu ministrs, prezidenta palīgs, nacionālā holdinga "Kazagro" prezidents, kā arī valsts statistikas aģentūras priekšsēdētājs.

Iepriekšējais premjerministrs Askars Mamajevs un viņa valdība atkāpās 5.janvārī uz valsti pārņēmušo protestu fona.

Tokajevs pirmdien apliecināja, ka Kazahstānā pēc pagājušajā nedēļā pieredzētajiem bezprecedenta protestiem, kas dažkārt pārauga nekārtībās un vardarbībā, atjaunota konstitucionālā kārtība.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Ar lūgumu par Krievijas un tās sabiedroto militārās alianses kontingenta izvietošanu Tokajevs vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu