Viss par šī gada gaidāmajām interjera dizaina tendencēm Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jauna gada sākums ir īstais brīdis, lai izvērtētu, kādas pārmaiņas ieviest savā mājoklī, bet – kā neapjukt daudzveidīgajās iespējās? Interjera dizaina eksperte skaidro, kādas tendences būs pieprasītākās tieši šogad. Eksperte iesaka pievērst uzmanību mēbeļu funkcionalitātei, dominēs kvalitāte un dabiska greznība, koši zils tonis ar violetu pieskaņu, kā arī nemainīgu aktualitāti saglabās ilgtspējīgi risinājumi biofilā dizaina konceptā.

Eksperte norāda, ka Latvijā dzīvojošajiem ne vienmēr patīk pārspīlētas un universālas tendences. Turpina 220.lv interjera dizainere Anna Ilmere: ”Mēs dodam priekšroku mēbelēm, kuras ir viegli transformēt un pielāgot dažādiem stiliem. Īpaši šogad uzsvars tiks likts uz universāliem, daudzfunkcionāliem interjeriem nelielos mājokļos, kā arī arvien vairāk parādīsies biofilā dizaina klātbūtne.”

Daudzfunkcionālais dizains šā brīža pasaules apstākļu ietekmē

Šajā gadā izteikti būs redzamas alkas iekārtot komfortablu vidi arī mazākā telpā, kas nozīmē, ka dominēs funkcionālas mēbeles. Turklāt vairāku funkciju priekšmeti savu uzvaras gājienu sāka jau pandēmijas laikā, tā pielāgojoties darba – mājas režīmam un jaunajam “new normal” dzīvesveidam. Eksperte uzsver, ka nākotnē būs vēl lielāks pieprasījums pēc moduļu sistēmām un kompaktiem, atsevišķiem priekšmetiem, kas ir pielāgojami dažādiem telpas izmēriem, kā arī mēbelēm, kas ir mainīgas jeb izvelkamas un aprīkotas ar tehnoloģijām.

Kas attiecas uz mēbelēm, centrālais objekts būs pusdienu galds, kuram ir jāpielāgojas ģimenes vajadzībām un citiem mēbeļu elementiem, piemēram, dīvānam. Mēbeles nevajadzētu pielāgot pēc izmēra, bet ģimenes ergonomiskajām vajadzībām, piemēram, ar pacelšanas mehānismiem, kas mājas biroja galdu pārvērš par stāvgaldu.

Foto: Publicitātes foto

Dabiska greznība jeb interjerā ienāk augstākas kvalitātes mēbeles un priekšmeti

Šogad kvalitāte tiek raksturota ar greznību, kas interjerā ir sinonīms tādām funkcijām kā dizaina meistarība, augstākas kvalitātes materiāli un mīksts dizains. Pēdējo gadu globālā vides krīze ir likusi interjera nozarei pievērsties kvalitātei, attālinoties no iepriekšējo gadu “vairāk, lētāk” koncepta. Turpina A.Ilmere: “Cilvēki vēlas, lai mājoklis būtu zaļāks, krāsaināks, dabiskāks un ilgtspējīgāks. Viens no piemēriem ir izvēlēties izsmalcinātu, apstrādātu koku un ādu, ko papildina marmors vai akmens ar maigām kontūrām vai matēta apdare. Jāatceras, ka šajā virzienā mēbelēm arī vajadzētu kalpot tā, lai tās sev līdzi nestu kādu stāstu.”

Runājot par krāsām, iedvesmu vajadzētu meklē dabā - smilškrāsas, brūnie toņi (maigi brūnais, nevis šokolādes), pelēkie toņi un zemes nokrāsas. Kopā ar neitrālajiem un dabīgajiem toņiem pieaugs arī vēlme pēc spēcīgiem krāsu toņiem, tāpēc var izvēlēties no silti oranža līdz mirdzošam medus dzeltenajam tonim.

Aktuālās 2022.gada krāsas – ainavu paletes

Pētījumi liecina, ka dabiskie krāsu salikumi un formas, kas sastopamas dabā, mazina stresu, pazemina asinsspiedienu un sirdsdarbības ātrumu, palielina produktivitāti un radošumu. Tieši tāpēc šogad interjerā vajadzētu iekļaut džungļu iedvesmotas nokrāsas, kā arī olīvu un sūnu toņus, ko izmantot kopā ar dabīgā koka toņiem, akmeni, bambusu, palmu, kaltētu zāli, kā arī ziedu un lapu motīviem.

2022. gada Pantone krāsa ir “Very Peri” - koši zils tonis ar violetu pieskaņu. Bet 2022. gadā nevajadzētu aizmirst arī par gaiši zilajiem un zaļajiem toņiem, jo tās ir daudzpusīgas krāsas, kuras var kombinēt ar daudziem citiem toņiem. Piemēram, A. Ilmere iesaka izvēlēties terakota jeb apgrauzdētu apelsīnu šķēlīšu krāsas toni dažādos interjera priekšmetos - dabīgā akmens, metāla, koka un māla, kā arī mīkstajos materiālos, piemēram, lina, ādas, zamšādas audumos.

Noapaļotas formas mēbeles

Sievišķība 2022. gadā ietekmēs formu, kas atsauksies noapaļotās detaļās, sākot no apļveida konstrukcijas elementiem līdz maigiem izliekumiem. Eksperte skaidro, ka šādas formas rada viesmīlību, mieru un komfortu. Šādi noapaļoti elementi var būt rakstāmgaldiem un konsolēm, bungveida galdiem, paklājiem un pufiem. Jāuzsver, ka pagājušā gadsimta 70. un 80. gadu interjera dizaina elementi atgriežas modē šogad, tāpēc var padomāt arī par samta atzveltnes krēsliem ar noapaļotām malām. Savukārt, meklējot īsto apgaismojumu, gan var ieskatīties 70. gadu tendencēs. Modē atgriežas lampas ar luksusa zaļumiem vai tirkīza, saules dzeltenā un silti oranžā nokrāsās.

Biofilais dizains - dabiska vide un augu bagātība

Biofilā dizaina pamatā ir daba. Anna Ilmere stāsta, ka 2022. gadā šis stils dominēs, jo cilvēkiem arvien pastiprinās cieņa un mīlestība pret augiem un dabu. Neatkarīgi no tā, vai mērķis ir mājoklī ienest dabas noskaņu vai vienkārši atsvaidzināt interjeru ar dabīgām nokrāsām, šāda izvēle veicinās ne vien nomierinošas sajūtas, bet arī tīrāku, mitrāku gaisu.

Kā tas izpaužas praksē? Telpā, kur mēs agrāk redzējām daudz orhideju vai vienmēr temperamentīgo vijoļlapu vīģes, turpmāk arvien vairāk parādīsies daudz interesantu augu, piemēram, monsteras un līdakastes. Līdakastes ir papildu ieguvums, jo tās spēj no gaisa izvadīt galvenos toksīnus.

Foto: Publicitātes foto

Modes tendence rakstu dizainā - svītras, līnijas un rūtiņas

Šo rakstu tendence ir viegli iekļaujama interjerā, meklējot paklājus, spilvenus un mākslas darbus. Tā telpai tiek piešķirti simetriski atsvaidzinājumi, kas ir gan mūsdienīgs, gan mūžīgs un ļoti baudāms raksts. Vienlaikus eksperte uzsver, ka šai tendencei ir kāda ļoti būtiska iezīme – svītras, līnijas un rūtiņas darbojas gandrīz katrā interjera stilā un katrā mājas telpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu