Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pirmoreiz izskatījusi e-krimināllietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesneša āmurs.
Tiesneša āmurs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien pirmo reizi izskatījusi e-krimināllietu.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā šodien tika izskatīts kriminālprocess paātrinātā procesa kārtībā, kurš saņemts e-lietas formātā no Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Signe Grīnberga uzsver, ka šī ir pirmā lieta, kuru tiesa skatīja, izmantojot jauno e-lietas formātu un, lai arī tas bija izaicinājums gan tiesnesim, gan aizstāvim, gan valsts apsūdzības uzturētājam, tomēr tiesas sēde noritēja bez sarežģījumiem.

Savukārt Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Kaspars Andruškins sacīja, ka ir gandarīts par šodien tiesā izskatīto lietu e-lietas formātā.

"Krimināllieta tika nosūtīta tiesai šī gada 5.janvārī par noziedzīgiem nodarījumiem, kuri izdarīti šā gada 3.janvārī. Izmantojot mūsdienu tehnoloģiskos risinājumus un pateicoties visu pirmstiesas, kā arī tiesas izmeklēšanā iesaistīto institūciju darbaspēkam un uzņēmībai, tik īsā laika periodā ir izdevies sasniegt krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu," uzsver Andruškins.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada 1.decembrī sākās e-lietas pakāpeniska ieviešana tiesvedības procesā. Tiesu darba pāreja uz darbu pilnībā digitālā formātā notiks pakāpeniski līdz 2023.gada 1.decembrim.

Divu gadu pārejas periodā ir pieļaujamas atkāpes no procesu likumos noteiktā pamatregulējuma par lietu digitalizāciju, piemēram, ja radušies tehniski šķēršļi vai ir liels dokumentu apjoms.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pāreju uz elektronisku izmeklēšanas un tiesvedības procesu, vispirms, e-lietas ieviešanas pirmajā posmā, izveidojot vienotu elektronisku tiesvedības procesu un nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu