Nekārtībās Kazahstānā dzīvību zaudējuši 225 cilvēki (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kazahstānā vardarbīgajos nemieros, kas sākās kā mierīgi protesti pret gāzes cenu kāpumu, dzīvību zaudējuši 225 cilvēki, sestdien pavēstīja varasiestādes, apliecinot, ka upuru skaits ir krietni lielāks, nekā ziņots iepriekš.

"Ārkārtas situācijas laikā morgos nogādāti 225 cilvēki, viņu vidū bija 19 policisti un karavīri," preses konferencē pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāvis Seriks Šalabajevs.

Pārējo vidū bija arī "bruņoti bandīti, kas piedalījās teroraktos", viņš piebilda.

"Ir arī mierīgie iedzīvotāji", atzina amatpersona.

Kazahstāna iepriekš apliecināja, ka nekārtībās ir mazāk nekā 50 bojāgājušo - 26 "bruņoti noziedznieki" un 18 drošības spēku pārstāvji.

Kā sacīja Veselības ministrijas pārstāve sakariem ar presi Asela Artakšinova, slimnīcās medicīniskā palīdzība sniegta vairāk nekā 2600 cilvēku, 67 stāvoklis joprojām ir smags.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Ar lūgumu par Krievijas vadītās militārās alianses kontingenta izvietošanu Kazahstānas prezidents vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu