Haiti prezidenta slepkavība: aizturēts bijušais senators (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Haiti prezidents Žovenels Moiza
Haiti prezidents Žovenels Moiza Foto: VOA Creole Service / Wikimedia Commons

Jamaikas varasiestādes paziņojušas, ka aizturēts bijušais Haiti senators Žans Žoels Žozefs.

Viņu tur aizdomās par saistību ar Haiti prezidenta Žovenela Moiza slepkavību pērn jūlijā.

Jamaikas varasiestādes paziņoja, ka saistībā ar imigrācijas noteikumu pārkāpumu aizturēts Haiti pilsonis Žozefs un trīs viņa ģimenes locekļi.

Paziņojumā piebilsts, ka saziņā ar Haiti varasiestādēm noskaidrots, ka Žozefs izsludināts meklēšanā par saistību ar valsts prezidenta slepkavību, kas notika pērn 7. jūlijā.

Orderi Žozefa aizturēšanai izdeva uzreiz pēc Haiti prezidenta slepkavības, vietējām varasiestādēm viņu raksturojot kā "bruņotu un bīstamu". Žozefs bija opozīcijas senators un ass prezidenta Moiza kritiķis.

Sabiedrībā nepopulāro Moizu, kurš amatā bija kopš 2017. gada, viņa mājās nošāva bruņoti iebrucēji. Moiza sieva uzbrukumā tika smagi ievainota. Uzbrukumā prezidenta rezidencei piedalījās vairāk nekā 20 cilvēku.

Saistībā ar Moiza slepkavības izmeklēšanu līdz šim tikuši aizturēti vairāk nekā 40 cilvēki, tai skaitā 18 Kolumbijas pilsoņi un divi haitiešu izcelsmes ASV pilsoņi, tomēr pagaidām nav skaidrības par atentāta apstākļiem, jo īpaši par slepkavības pasūtītāju.

Haiti premjerministrs Ariels Anrī, kurš pēc prezidenta nogalināšanas pārņēmis varu valstī, šomēnes paziņoja, ka arī pret viņu valsts svētku, kas tiek atzīmēti 1.janvārī, laikā vērsts atentāta mēģinājums.

Šomēnes ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka par "dalību Haiti prezidenta nolaupīšanas vai nogalināšanas plānā" apsūdzēts atvaļināts Kolumbijas armijas karavīrs 43 gadus vecais Mario Palasioss.

ASV prokuratūra paziņoja, ka sākotnēji tika plānota Moiza nolaupīšana, bet "rezultātā tika izplānota viņa nogalināšana".

Ceturtdien ASV Kongress uzdeva Valsts Departamentam sešu mēnešu laikā sagatavot detalizētu ziņojumu par Moiza slepkavību.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu