Prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu par kādas personas ilgstošu sadarbību ar Krievijas militāro izlūkdienestu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Roku dzelži. Ilustratīvs attēls
Roku dzelži. Ilustratīvs attēls Foto: AFI

Latvijas prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret kādu personu par ilgstošu sadarbību ar Krievijas militāro izlūkdienestu, sniedzot tam neizpaužamas ziņas par valsts aizsardzības sektoru.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā personu nolemts saukt pie kriminālatbildības pēc diviem Krimināllikuma pantiem - spiegošanu, proti, par ziņu nelikumīgu vākšanu un to tiešu nodošanu ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā, kā arī par šaujamieroča un munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas, aģentūru LETA informēja prokuratūrā.

Apsūdzētajai personai joprojām ir spēkā drošības līdzeklis - apcietinājums.

Plašākus komentārus prokuratūra nesniedz.

Valsts drošības dienests (VDD) pērn sadarbībā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu (MIDD) divās atsevišķās lietās pērn aizturējis divas personas aizdomās par ilgstošu sadarbību ar Krievijas militāro izlūkdienestu, sniedzot tam neizpaužamas ziņas par valsts aizsardzības sektoru.

VDD iegūtā informācija liecina, ka personas ar Krievijas militārā izlūkdienesta pārstāvjiem tikās Krievijas teritorijā.

Pērn 30.decembrī VDD viena kriminālprocesa materiālus nodeva prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turēto personu sākt kriminālvajāšanu.

VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka šī persona izmantoja savā profesionālajā darbībā izveidoto kontaktpersonu loku, lai iegūtu, apkopotu, analizētu un Krievijas militārajam izlūkdienestam nodotu informāciju par Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējām, procedūrām, plāniem un mācībām, aizsardzības sistēmas iepirkumiem, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes spēku aktivitātēm Latvijas teritorijā.

VDD veikto procesuālo darbību rezultātā ir ieguvis ievērojamu daudzumu pierādījumu, tajā skaitā dokumentu un datu nesēju, kas VDD vērtējumā apliecina personas vainu inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā.

Arī otrā kriminālprocesā persona tiek turēta aizdomās par ilgstošu sadarbību ar Krievijas militāro izlūkdienestu, sniedzot Krievijas militārajām interesēm būtisku informāciju.

Tāpat ziņots, ka VDD citā kriminālprocesā pērn vasarā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēja Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu. Pēc aizturēšanas tiesa politiķim piemēroja apcietinājumu, bet pagājušā gada nogalē tiesa deva iespēju samaksāt 30 000 eiro drošības naudu, lai viņš varētu izkļūt brīvībā. Nauda tika iemaksāta 5.janvārī.

Ādamsons patlaban ir apsūdzētā statusā. Tāpat šajā lietā par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot ārvalsts izlūkdienestam tieši, kā arī citu ziņu nelikumīgu vākšanu ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā apsūdzēts arī Krievijas pilsonis, bijušais valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks Genādijs Silonovs.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" pērn vasarā ziņoja, ka Ādamsona lietā apcietinājums varētu būt piemērots arī bijušajam Latvijas PSR VDK Izmeklēšanas daļas nodaļas priekšniekam, VDD priekšteča - Drošības policijas darbiniekam un bijušā iekšlietu ministra Mareka Segliņa padomniekam Andrim Strautmanim un kādas pilsētas pašvaldības policijas priekšniekam. Neminot personu vārdus, VDD iepriekš aģentūrai LETA apliecināja, ka pret divām personām ir izdalīts atsevišķs kriminālprocess, un izmeklēšana lietā turpinās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu