Ādamsona krimināllieta: deputāts šobrīd nav tiesīgs parakstīt kādu iesniegumu kā parlamentārietis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Spiegošanā apsūdzētais Saeimas deputāts Jānis Ādamsons šobrīd nav tiesīgs parakstīt kādu iesniegumu kā parlamentārietis, tāpēc viņa iesniegto vakcinācijas sertifikātu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien, 18, janvārī, pieņēma vien zināšanai.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule norādīja, ka 12.janvārī no Ģenerālprokuratūras tika saņemts lēmums par papildu drošības līdzekļa piemērošanu Ādamsonam. Viens no tiem bija aizliegums pildīt deputāta pienākumus pret viņu ierosinātā kriminālprocesa iztiesāšanas laikā. Dienu vēlāk komisija saņēmusi Ādamsona vakcinācijas sertifikātu, kuru komisijai jāizvērtē.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas un koordinācijas nodaļas prokurors Juris Ločmelis komisijas sēdē stāstīja, ka uzskatīja par nepieciešamu Ādamsonam piemērot šo drošības līdzekli, jo saskaņā ar apsūdzību - Ādamsons spiegoja būdams 12. un 13.Saeimas deputāts, kā arī strādājot parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Apsūdzības skatījumā, pildot deputāta pienākumus, politiķis ieguva neizpaužamas ziņas, kuras ar citas personas starpniecību Ādamsons nodeva Krievijas Federālajam drošības dienestam. Ločmelis uzsvēra, ka tā bijusi apzināta rīcība, vienlaikus piebilstot, ka Ādamsons, būdams 13.Saeimas deputāts, ļaunprātīgi izmantoja savu darba stāvokli, rezultātā Latvijai nodarot arī mantisku zaudējumu.

Izmeklētājiem bijis pamats uzskatīt, ka Ādamsonam uz izmeklēšanas laiku jānosaka aizliegums pildīt deputāta pienākumus, lai netraucētu kriminālprocesa normālai norisei.

"Ādamsons sevi ir diskreditējis, būdams apsūdzēts smaga nozieguma pastrādāšanā. Būtu pretrunīgi apsūdzēt deputātu ļaunprātīgā spiegošanā un krāpšanā, izmantojot dienesta stāvokli, tai pat laikā ļaujot darbu turpināt," izteicās prokurors.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Anita Kozlovska piebilda, ka prokuratūras lēmums par papildu drošības līdzekļa piemērošanu ir visaptverošs un nozīmē, ka Ādamsonam ir liegums piedalīties Saeimas un komisiju sēdēs, sniegt priekšlikumus, kā arī iesniegt vai parakstīt iesniegumus, kas saistīti ar deputāta pienākumu pildīšanu.

Viņa minēja, ka šī jautājuma izskatīšana komisijā būtu atliekama līdz brīdim, kad liegums Ādamsonam vairs nebūs spēkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu