Elitē konflikta nav: Nazarbajevs pirmo reizi komentē situāciju Kazahstānā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kādreizējais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs pirmo reizi kopš šomēnes notikušajiem protestiem komentējis valstī notiekošo. Nazarbajevs ar video starpniecību uzrunājis sabiedrību - viņa paziņojums publiskots Kazahstānas prezidenta tīmekļa vietnē.

Nazarbajevs pauda viedokli, ka nesen notikušo protestu mērķis esot bijis graut valsts pamatus. Viņš arī aicināja visiem iespējamajiem līdzekļiem sargāt Kazahstānas neatkarību.

Viņš arī noraidījis iepriekš izskanējušos pieņēmumus, ka viņš aizbraucis no valsts pēc tam, kad zaudējis Kazahstānas Drošības padomes vadītāja amatu. Nazarbajeva pārstāvji iepriekš informēja, ka amatu Drošības padomē viņš pametis labprātīgi.

Nazarbajevs uzsvēra, ka viņš joprojām esot Kazahstānā un nekur nav aizbraucis. Viņš arī piebilda, ka kopš atkāpšanās no prezidenta amata 2019.gadā dzīvojot vienkāršu pensionāra dzīvi.

Nazarbajevs arī noraidīja runas par viņa un pašreizējā Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva starpā notiekošo cīņu par varu un bagātībām.

“Prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva rīcībā ir visa vara. Viņš ir Drošības padomes priekšsēdētājs. Drīzumā viņš tiks ievēlēts arī par partijas “Nur Otan” vadītāju.

Tāpēc nekāda konflikta vai pretnostatījuma [Kazahstānas] elitē nav. Runas par to ir pilnīgi nepamatotas,” uzsvēra Nazarbajevs.

Kazahstānas prezidenta amatu Nazarbajevs ieņēma no 1990. līdz 2019.gadam.

Protesti Kazahstānā sākās 2.janvārī un turpinājās aptuveni nedēļu.

Viens no protestētāju saukļiem bija “Šal, ket!” (“Vecais, ej prom!”), kas adresēts tieši Nazarbajevam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu