"Tik augsts atlīdzību pieprasījumu skaits nav bijis nekad." Vētras radīto postījumu dēļ apdrošinātāju telefoni ir karsti (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: "IF"

Norauti jumti, pa gaisu aiznesti saules paneļi, krītoši koki un sadauzītas automašīnas - vētra, kas pirmdien brāzās pāri Latvijai, ir nodarījusi nevien nopietnus postījumus, bet arī teju vai uzkarsējusi apdrošinātāju telefonus, kas zvana viena laidā.

Kā TVNET pastāstīja apdrošināšanas kompānijas "If" pārstāve Laima Kristapsone, pirmdienas vētra, kas ir bijusi trešā spēcīgākā vētra šajā gadsimtā, ir nodarījusi postījumus, kas mērāmi vairākos tūkstošos eiro.

"Kāda "If" īpašuma apdrošināšanas atlīdzību lietu regulētāja, kas kompānijā strādā nu jau deviņus gadus, atzina, ka tik rekordaugstu pieteikumu skaitu kā šajās pāris dienās nav piedzīvojusi," pastāstīja Kristapsone, piemetinot, ka spēcīgais vējš ir bojājis vārtu veramās konstrukcijas, norāvis saules paneļus un jumtus un nogāzis kokus, kas uzkrituši uz māju fasādēm un automašīnām.

"Pieteikumi nāk no dažādām Latvijas pusēm."

Savukārt apdrošināšanas kompānijā BTA kopumā iesniegti vairāk nekā 120 atlīdzības pieteikumi; klientiem nodarītie zaudējumi ir vairāk nekā 200 000 eiro apmērā. Kā norādīja Elīna Zvejniece, BTA Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore, nopietnākie postījumi bija jumta virskārtas noraušana Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonam un divām citām ēkām Rīgā – Raiņa bulvārī un Skolas ielā.

"Katra stihijas nedarba seku novēršanai būs nepieciešams remonts vismaz 10 tūkstošu eiro apmērā," skaidro Zvejniece.

Trešdaļa atlīdzības pieteikumu saistīta ar transporta līdzekļu bojājumiem, un daudzi gadījumi notikuši pie veikaliem; automašīnām uzkrituši reklāmas stendi, iepirkšanās ratiņu novietņu karkasa fragmenti un nolauztie koku zari. Savukārt kāda Volvo spēkrata vadītājs apdrošinātājiem ziņoja, ka viņam koka zars uzkrita uz braucošas mašīnas motora pārsega, izsitot lukturus un iebuktējot virsbūvi, nodarot 1300 eiro vērtus zaudējumus. 

Tikmēr apdrošināšanas sabiedrība BALTA par bojājumiem klientu privātīpašumam un automašīnām rezervējusi jau 200 000 eiro, bet apdrošinātāja eksperti uzsver, ka saņemto

atlīdzības pieteikumu skaits ik stundu turpina augt,

līdz ar to prognozējams, ka arī izmaksas vēl ievērojami palielināsies.

“Bojājumi nodarīti gan nekustamajam īpašumam, gan mantai un transportlīdzekļiem. Visbiežākie atlīdzību pieteikumi saistīti ar bojātiem jumta segumiem un zaudējumiem, ko nodarījuši vēja ietekmē atrauti batuti. Esam saņēmuši pieteikumus arī par vairākiem nopietnākiem gadījumiem, kur vējš nopostījis lielu daļu no ēkas jumta seguma. Kāda vēja lauzta priede nogāzusies klienta dārzā, bojājot mājas jumtu, sētu un elektropieslēgumu. Spēcīgajā vējā cietušas arī automašīnas – kāda auto virsbūvi sabojājuši no jumta atdalījušies ķieģeļi, bet citam skādi nodarījusi vējā norauta nojume. Stiprā vēja apstākļos līdzīgu gadījumu ir bijis desmitiem,” stāsta BALTA Apdrošināšanas atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Jau vēstīts, ka glābēji pirmdien līdz plkst.21.30 saņēmuši vairāk nekā 300 izsaukumu par spēcīgā vēja nolauztiem kokiem un norautām jumta konstrukcijām. 

TVNET jau ziņoja, ka viens gadījums beidzies letāli - Jūrmalā koks uzkritis kādai sievietei, kura no gūtajām traumām gājusi bojā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu