Covid-19 pandēmija nebūt nav beigusies, norāda PVO (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Zane Bitere/LETA

Covid-19 pandēmija nebūt nav beigusies, bet naratīvs, ka ar vīrusa omikrona paveidu nav saistīti nekādi riski, ir maldinošs, otrdien sacīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"Šī pandēmija nebūt nav beigusies," žurnālistiem PVO galvenajā mītnē Ženēvā sacīja Tedross.

"Omikrons varbūt ir mazāk smags, bet naratīvs, ka tā ir viegla slimība, ir maldinošs," viņš sacīja.

"Nekļūdieties - omikrons izraisa hospitalizāciju un nāvi, un arī mazāk smagi gadījumi pārpludina veselības iestādes."

Ir indikācijas, ka kulminācijas punkts Covid-19 gadījumu skaita pieaugumā, ko sekmēja omikrona izplatība, dažās valstīs ir jau pārvarēts, viņš sacīja.

Tas "dod cerību, ka sliktākais šajā vilnī ir aiz muguras, bet neviena valsts nav laukā no briesmām", norādīja PVO vadītājs.

Ir steidzami nepieciešams mazināt spiedienu, kādam ir pakļautas veselības sistēmas, it īpaši valstīs, kur vakcinācijas aptvere ir zema.

"Mēs joprojām varam būtiski samazināt patlabanējā viļņa ietekmi, daloties ar veselības instrumentiem un izmantojot tos efektīvi, un īstenojot sabiedrības veselības un sociālos pasākumus, par kuriem mēs zinām, ka tie darbojas."

Veselības eksperti brīdina, ka līdz ar Covid-19 plašo izplatību dažos reģionos pieaug varbūtība, ka var rasties jauni, bīstamāki vīrusa paveidi.

"Ar ārkārtīgo omikrona izplatību pasaules mērogā, visticamāk, parādīsies jauni paveidi," brīdināja Tedross.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu