Kazahstānā skan aicinājumi uz jauniem protestiem; policija bloķē Almati centru (6)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc Kazahstānas opozīcijas organizācijas aicinājuma rīkot jaunas protesta akcijas drošības spēki trešdien valsts lielākajā pilsētā Almati nobloķējuši vairākas centra ielas un vienu no laukumiem, no notikumu vietas vēsta ziņu aģentūras "Reuters" korespondents.

"Kazahstānas demokrātiskā izvēle", kuru vada par valdības kritiķi kļuvušais baņķieris un trimdā mītošais Muhtars Abljazovs, trešdien pavēstīja, ka lielākajās pilsētās pie vietējo administrāciju ēkām rīkos protesta akcijas.

Kazahstānas tiesa Abljazova organizāciju atzinusi par ekstrēmistisku.

Policija Almati pavēstīja, ka īsteno "pretterorisma operāciju".

Ar naftas resursiem bagāto Vidusāzijas valsti šomēnes satricināja bezprecedenta protesti un nekārtībās, kurās atbilstoši oficiālajām aplēsēm dzīvību zaudējuši 225 cilvēki, pārsvarā Almati.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati, Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs pieprasīja Krievijas vadītās militārās alianses jeb Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) kontingenta izvietošanu valstī.

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien paziņojusi, ka pēc kārtības atjaunošanas ODKB uzsāktā "miera uzturētāju" izvešana no Kazahstānas ir beigusies.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu