CIP secinājis, ka "Havanas sindroms" nav naidīgas varas īstenota kampaņa (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojumā secināts, ka mīklainās veselības problēmas, kas zināmas kā "Havanas sindroms", nav naidīgas varas ilgstoša pret ASV diplomātiem vērsta globāla kampaņa, atklājuši seši informēti avoti.

Aptuveni 20 gadījumos CIP nevar izslēgt ārvalstu iejaukšanos, tostarp daudzos gadījumos, kas tika konstatēti ASV vēstniecībā Havanā, sākot ar 2016.gadu. Vēl viena lietu grupa tiek uzskatīta par neatrisinātu, bet simtiem citu iespējamo simptomu gadījumu CIP ir atradusi ticamus alternatīvus skaidrojumus, atklāja avoti.

Kā norāda avoti, par nepamatotu atzīta ideja, ka plaši izplatītus smadzeņu traumu simptomus būtu izraisījusi Krievija vai cita ārvalsts, kas noskaņota pret amerikāņiem, lai nodarītu viņiem kaitējumu vai ievāktu informāciju.

Cilvēki, kuri ir piedzīvojuši iespējamos "Havanas sindroma" simptomus un ir informēti par novērtējumu, ir pauduši dziļu vilšanos, atklāja avoti.

Daži ir norādījuši, ka CIP secinājumi tiek uzskatīti par starpposma novērtējumu un nav saskaņoti ar citām valdības aģentūrām, tostarp Aizsardzības departamentu.

Tomēr gandrīz neviens, kurš strādājis pie šīm lietām, nav pārsteigts, ka daudziem nesenajiem incidentiem, ir ticams izskaidrojums, kas nav saistīts ar naidīgām aktivitātēm. Kad ASV valdības aģentūras sāka aicināt visus darbiniekus, kuri cietuši no neizskaidrojamām galvassāpēm un nelabuma, ziņot par to, tika saņemti daudz šādu ziņojumu un daudzos gadījumos simptomi neatbilda parametriem, ko ārsti identificējuši diplomātiem un spiegiem, kuriem tika konstatēti smadzeņu bojājumi.

"Pat divi desmiti lietu ir daudz, ja tika uzbrukts amerikāņiem," norādīja viens no avotiem.

Sākot ar 2016.gada beigām, ASV diplomāti un spiegi, kas strādā Kubā, sāka ziņot par dīvainām skaņām un sajūtām, kam sekoja neizskaidrojamas slimības un simptomi, tostarp dzirdes un redzes zudums, atmiņas un līdzsvara problēmas, galvassāpes un slikta dūša. Viņiem tika konstatēti neizskaidrojamie savainojumi, arī smadzeņu bojājumi.

Gadu gaitā simtiem ASV amatpersonu ir ziņojuši par līdzīgiem incidentiem vairāk nekā divpadsmit valstīs, vēstīja ziņu kanāls "NBC News".

"NBC News" 2018.gadā ziņoja, ka ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata Krieviju par galveno aizdomās turamo, un vairākas amatpersonas šos incidentus raksturoja kā apzinātus uzbrukumus diplomātiem un CIP darbiniekiem ārzemēs. Taču trīs gadu laikā izlūkdienesti nav atklājuši pietiekami daudz pierādījumu, lai precīzi noteiktu veselības incidentu cēloni vai vainīgos.

Nacionālās zinātņu, inženierzinātņu un medicīnas akadēmijas 2020.gadā ziņojumā norādīja, ka daži no novērotajiem smadzeņu ievainojumiem atbilst mikroviļņu enerģijas ietekmei, ko Krievija jau sen pēta.

Krievija ir noliegusi, ka būtu saistīta ar šiem incidentiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu