Pētnieks: Nav saprotams, kādēļ skolēniem ļauj turpināt valkāt auduma sejas aizsargmaskas (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Panorāmas" sižeta

Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš uzskata, ka nav racionāla pamatojuma, kāpēc skolēniem atļaus turpināt lietot auduma maskas skolā, kur ir augsts risks inficēties ar kovidu, kamēr citiem sabiedrības locekļiem būs obligātas medicīniskās maskas vai respiratori, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pētnieks demonstrēja, kā, nedaudz paplešot zilo, skolēniem nopirkto auduma masku, tai var viegli redzēt cauri. Tātad var viegli arī ieelpot vīrusu. To pašu viņš demonstrēja uz respiratora un medicīniskās maskas, un tām cauri redzēt nevar.

Tāpēc viņam nav saprotams, kādēļ situācijā, kad kovida izplatība ir augsta, – ļoti augsta riska zonās, kādas pašlaik ir skolas, skolēniem ļauts izmantot auduma maskas.

"Runājot par skolēniem, kur mēs zinām, kādi ir inficēšanās rādītāji. Tā ir straujāk augošā grupa, kur ir zināms, ka ir slikta gaisa kvalitāte, kur ir zināms, ka ir ilgas stundas.

Nu tādu racionālu pamatu es, godīgi sakot, nespēju saskatīt," sacīja Vanadziņš.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), Ministru kabinetam lemjot par obligātu medicīnisko masku vai respiratoru lietošanu, atgādināja, ka pašlaik visās skolās ir iepirktas un izdalītas auduma maskas. Premjerministrs rosināja pirkt citas maskas. Bet Veselības ministrijā norādīja – skolēnu maskas efektivitātes ziņā ir pielīdzināmas medicīniskajām. Un par tām iztērēti vairāk nekā 880 tūkstoši eiro.

"Skaidrs, ka nākamajos iepirkumos arī skolām, skolēniem, pedagogiem tiks iepirktas medicīniskās maskas," izglītības ministre.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu