Foto ⟩ LU Botāniskajā dārzā kā krāšņas kupenas zied acālijas

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā zied acālijas
Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā zied acālijas Foto: Egons Lacis

Kamēr aiz loga valda aukstums un sniega sega, tikmēr Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pavasaris pienācis ātrāk - tur kā krāšņas kupenas pašlaik zied acālijas. 

Acāliju māja ir pārvērtusies krāšņā ziedu mākonī - baltas, rozā un pat sarkanas acālijas raisījušas savus ziedus. 

Janvāra izskaņā allaž zied agrīnās acāliju šķirnes, un arī šis gads nav izņēmums. Savukārt pēc tam ziedēs vidēji vēlīnās un vēlīnās šķirnes. Acāliju ziedēšanu LU Botāniskajā dārzā allaž var lūkot līdz pat agram pavasarim, bet portāls TVNET labāk iesaka doties februārī vai martā, jo šie mēneši tiek uzskatīti par acāliju pilnzieda laiku, kad tās zied īpaši krāšņi.

Arī fotogrāfs Egons Lācis bija devies fotopastaigā pa LU Botānisko dārzu, iemūžinot acāliju ziedēšanu. Viņš ar fotogrāfijām padalījās arī portālam TVNET.

Atgādinām, ka Latvijā acālijas sāka audzēt 20. gadsimta sākumā. Latvijas Universitātē pirmā acāliju kolekcija gāja bojā 2. pasaules kara gados. Pašreizējo kolekciju 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs, toreizējais LU Botāniskā dārza direktors, kas nodarbojās arī ar acāliju un savvaļas rododendru šķirņu selekciju. Tajā ir šķirnes no Latvijas, Vācijas, Beļģijas, Nīderlandes un citām Rietumeiropas valstīm, kā arī no ASV un Ukrainas.

Kā savos sociālajos tīklos informē LU Botāniskais dārzs, siltumnīcu apmeklējumam nepieciešams sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid-19 vīrusa pārslimošanas sertifikāts.

Acāliju siltumnīca Kandavas ielā 2, Rīgā ir atvērta katru dienu no pulksten 10 līdz 16. Plašāk par biļešu cenām vari lasīt šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu