Itālijā sākas prezidenta vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Itālijas parlaments un reģionu pārstāvji pirmdien sāks balsot par jauno Itālijas prezidentu, kas stāsies Serdžo Matarellas vietā.

80 gadus vecais Matarella ir nolēmis nekandidēt uz vēl vienu septiņu gadu termiņu, un par favorītu cīņā par prezidenta amatu tiek uzskatīts pašreizējais Itālijas premjerministrs Mario Dragi, lai gan oficiāli kandidāti tradicionāli nav izvirzīti.

Matarellas termiņš prezidenta amatā beigsies 3.februārī.

Tā kā 73 gadus vecais Dragi nevar ieņemt abus amatus, Romā nedēļām ilgi notiek sarunas, kas notiks ar viņa valdību, kurā ietilpst teju visas lielās parlamenta partijas.

Sestdien bijušais premjerministrs un miljardieris Silvio Berluskoni, kurš bija labējo partiju kandidāts vēlēšanās, pavēstīja, ka tomēr nepretendēs uz valsts galvas amatu.

Līdz svētdienai ne labējā, ne kreisā spārna partijas nebija vienojušās par vienu kandidātu.

Uzvarētājs tiks izvēlēts aizklātā balsojumā, piedaloties senatoriem, Deputātu palātas locekļiem un Itālijas reģionu pārstāvjiem - kopumā aptuveni 1000 cilvēkiem.

Pirmajās trīs kārtās prezidenta ievēlēšanai nepieciešams divu trešdaļu vairākums, taču turpmākajās kārtās pietiks ar vienkāršo vairākumu, tas ir, ar 50% balsu plus vēl vienu balsi.

Tā kā katru dienu paredzēts ne vairāk par vienu balsojumu, uzvarētājs nav gaidāms ātrāk par ceturtdienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu