Uz Saturna mazākā pavadoņa varētu eksistēt noslēpumains pazemes okeāns (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mimass
Mimass Foto: AFP / Scanpix

Zinātnieki atklājuši jaunus un pārliecinošus pierādījumus, ka zem Saturna mazākā mēneša Mimasa virsmas varētu pastāvēt liels okeāns. Atklājums ievērojami izvērš meklējumus pēc dzīvības Saules sistēmā.

Pētnieki saka, ka Mimass, kurš pēc savas formas atgādina Džordža Lūkasa izveidotajā "Zvaigžņu karu" franšīzē redzamo kosmosa staciju un superieroci “Nāves zvaigzni”, sniedza pirmos pavedienus par to, ka zem tā virsmas varētu eksistēt okeāns. Par to liecināja NASA zondes “Cassini” novērotās dīvainības mēness rotācijā.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Icarus”, rakstīts, ka svārstības Mimasa rotācijā varētu izraisīt šķidra okeāna viļņošanās zem 396 kilometrus diametrā lielā mēness sasalušās virsmas. Ja tā ir patiesība, tad Mimass varētu izrādīties pavisam jauna veida pasaule. Šķidra okeāna atklāšana uz sīkā mēness nozīmētu to, ka tur, iespējams, eksistē ūdens un dzīvība.

“Ja Mimasam ir okeāns, tad tas reprezentē jaunu “paslēptu” okeānu pasauļu klasi,” paziņojumā teica pētījuma galvenā autore Alisa Rodena.

Iekšējās okeānu pasaules, kā Saturna Encelads vai Jupitera Eiropa, nav jaunums zinātniekiem, tomēr parasti iekšējie plūdmaiņu procesi izmaina pavadoņa virsmu, kā arī ir redzamas citas ģeoloģiskās aktivitātes pazīmes. Tomēr Mimass pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc sasaluša ledus gabala.

“Izrādījās, ka Mimasa virsma mūs piemānīja, bet tagad jaunā informācija krietni paplašina potenciāli apdzīvotu planētu definīciju Saules sistēmā un tālāk,” piebilda Rodena.

Šis atklājums Mimasu padara par nozīmīgu mērķi tālākiem pētījumiem. Izpētot Mimasa spēju sevī glabāt okeānu, zinātnieki var labāk izprast citus Saules sistēmas mēnešus, piemēram Urāna mēnešus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu