Viltus banāns: vai Etiopijas “brīnumauglis” palīdzēs pabarot Āfrikas badacietējus? (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Banāni
Banāni Foto: Unsplash

Zinātnieki saka, ka banānam līdzīgais Etiopijas auglis varētu kļūt par jaunu “superēdienu” un daudzu dzīvību glābēju klimata pārmaiņu ēnā, vēsta "BBC".

Banānam līdzīgajam auglim ir potenciāls visā pasaulē pabarot vairāk nekā 100 miljonus cilvēku, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Research Letters”.

Auglis ārpus Etiopijas ir praktiski nezināms. Etiopijā to plaši izmanto maizes un putras pagatavošanā. Pētījums liecina, ka augli iespējams audzēt arī ārpus Āfrikas.

“Šis auglis var spēlēt ļoti nozīmīgu lomu pārtikas nodrošināšanā un ilgtspējīgā attīstībā,” teica etiopiešu zinātnieks Vendaveks Abebe.

Tā saucamais viltus banāns ir tuvs banāna radinieks, tomēr to uzturā patērē tikai vienā Etiopijas daļā. Banānam līdzīgā auga augļi nav ēdami, tomēr tā saknes un stumbrus ir iespējams fermentēt un izmantot maizes un putras pagatavošanā.

Etiopijā šis auglis ir ļoti nozīmīgs. Aptuveni 20 miljoni etiopiešu ir atkarīgi no tā, tomēr citās vietās tas netiek audzēts. Tiesa, tā tuvi radinieki, kuri gan tiek uzskatīti par neēdamiem, aug arī citās Āfrikas vietās. Tas liecina, ka augs spēj augt plašā teritorijā.

Izmantojot lauksaimniecības izpēti un dažādus modeļus, zinātnieki aplēsa “viltus banāna” potenciālu nākamajās četrās desmitgadēs. Atklājās, ka auglis potenciāli varētu pabarot vairāk nekā 100 miljonus cilvēku un pamatīgi uzlabot pārtikas situāciju Etiopijā un citās Āfrikas valstīs, to skaitā Kenijā un Ugandā.

“Tam ir patiesi neparastas īpašības, kas to padara par pilnīgi unikālu augu. Tu to vari iestādīt jebkurā laikā, augļus novākt jebkurā laikā, turklāt tas ir daudzgadīgs. Tieši tāpēc to mēdz saukt par koku pret badu,” komentēja Džeimss Borels.

Paredzēts, ka klimata pārmaiņas nopietni ietekmēs Āfrikas lauksaimniecību, tāpēc aizvien pieaug interese par jaunu augu meklēšanu, kas varētu pabarot izsalkušos.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu