Ārste: Omikrons nebūt nav tik nekaitīgs, kā mēdz uzskatīt (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnas.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnas. Foto: Publicitātes foto

Lai gan dati rāda, ka Covid-19 pacientu skaits slimnīcās strauji nepieaug, ārsti tomēr uztraucas par koronavīrusa jaunā paveida - omikrona - ietekmi uz hroniskiem pacientiem, vēsta Panorāma.

Ārsti ir norādījuši, ka saslimšana ar omikronu noved nevis pie smagiem plaušu bojājumiem, bet gan dažu dienu laikā saasina jau esošās slimības.

"Tie pacienti, kas nokļūst Neatliekamās medicīniskās palīdzības centrā un kuriem ir diagnosticēta omikrona infekcija, jau vairāk nekā nedēļu ir bijuši mājās slimi," skaidro Stradiņa slimnīcas pulmonoloģe Zaiga Kravale, piemetinot, ka reizēm omikrons tiek konstatēts kā blakusinfekcija. "Respektīvi, pacientam nav nemaz bijuši omikrona simptomi, un mēs, pulmonologi, šo pacientu satiekam centrā jau ar infarktu, insultu, plaušu artērijas trombemboliju, un tad tiek arī konstatēta omikrona infekcija."

Kravale stāsta, ka delta paveida uzliesmojuma gadījumā pacienti slimnīcā nonāca ātrāk, aptuveni septiņu līdz desmit dienu laikā, un pacientiem jau bija dominējoši plaušu bojājumi. "Šajā ziņā slimošana ar deltas un omikrona paveidiem ļoti atšķiras," tā ārste, piebilstot, ka omikrons dekompensē hroniskās slimības.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī kopējais Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās sarucis no 778 līdz 761, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija.

Diennaktī slimnīcās ievietoti 111 pacienti, savukārt 115 izrakstīti.

No stacionētajiem pacientiem 682 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 79 jeb 10,38% - ar smagu slimības gaitu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu