Pasniegta pirmā Pāvela Adamoviča balva

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paweł Adamowicz
Paweł Adamowicz Foto: Beata Zawrzel / ZUMAPRESS.com

Vācijas pilsētas Ķelnes mēre Henriete Rēkere ceturtdien ceremonijā Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijas laikā Briselē saņēma pirmo Pāvela Adamoviča balvu.

Šī balva, kas nosaukta 2019.gadā noslepkavotā Gdaņskas mēra Adamoviča vārdā, tiek piešķirta par cīņu par brīvību un solidaritāti un pret netoleranci, apspiešanu un ksenofobiju. Balvu piešķir Eiropas Reģionu komiteja un Starptautiskais patvēruma pilsētu tīkls (ICORN).

Šogad balva tiek piešķirta pirmo reizi.

"Vardarbība nekad nav bijusi un nebūs risinājums. Tā vienmēr būs pirmais solis nepareizajā virzienā. Tāpēc mums vienmēr jāiestājas par mieru, par atklātu dialogu un vienotību," saņemot balvu, sacīja Rēkere.

"Adamoviča balva ir pastāvīgs atgādinājums, ka brīvības, solidaritātes un nediskriminācijas aizsardzība un veicināšana sākas lokāli. Šeit, frontes līnijā, mums jāaizsargā sava Savienība, tās principi un vērtības," ceremonijā teica Reģionu komitejas priekšsēdētājs Apostols Dzidzikosts.

"Henriete Rēkere, pirmā sieviete Ķelnes mēra amatā, apbalvota par drosmi un apņēmību, ko viņa demonstrējusi pēdējos divdesmit gados, veicinot dažādību, solidaritāti un integrāciju kā Ķelnes identitātes neatņemamu sastāvdaļu. 2015.gadā mēre Rēkere pārcieta uzbrukumu ar nazi, kuru motivēja viņas apņēmība palīdzēt migrantu kopienām un veicināt viņu integrāciju. Šis vardarbības akts nav licis viņai atteikties no savu vērtību ievērošanas sabiedriskajā dzīvē," šomēnes paziņojot par balvas piešķiršanu, uzsvēra Reģionu komiteja.

2015.gada oktobrī Rēkerei vēlēšanu kampaņas laikā uzbruka vīrietis ar nazi, sadurot viņu kaklā. Uzbrucējs atzina, ka šādi rīkojies, jo bijis neapmierināts ar Rēkeres pausto atbalstu patvēruma meklētājiem. Nākamajā dienā pēc uzbrukuma neatkarīgā kandidāte Rēkere uzvarēja mēra vēlēšanās. Uzbrucējam tika piespriests 14 gadu cietumsods.

Adamovičs, kurš bija Gdaņskas mērs kopš 1998.gada un aktīvs Reģionu komitejas loceklis, tika sadurts ar nazi 2019.gada 13.janvārī, uzrunājot labdarības pasākumu Gdaņskā, un nomira nākamajā dienā. 2016.gadā Adamovičs Gdaņskā sāka programmu "Imigrantu integrācijas modelis".

Par viņa vārdā nosauktās balvas nodibināšanu tika paziņots martā.

ICORN ir organizācija, kurā apvienojušās pilsētas un reģioni, kas sniedz patvērumu vajātiem rakstniekiem, žurnālistiem un māksliniekiem.

Eiropas Reģionu komiteja ir Eiropas Savienības padomdevēja struktūra, kurā darbojas vēlēti reģionālo un vietējo pašvaldību pārstāvji no 27 ES dalībvalstīm. Reģionu komitejā tie pauž viedokli par ES tiesību aktiem, kuri tieši ietekmē vietējās un reģionālās pašvaldības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu