Vēsturniekam Marģeram Vestermanim īpašā ceremonijā pasniegts atzinības raksts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Vēsturniekam Marģeram Vestermanim ir īpaša vieta Latvijas vēsturē, visu mūžu paliekot uzticīgam Latvijai, kaut tieši savā dzimtenē nacistu okupācijas laikā viņam nācās pārdzīvot holokausta šausmas, ceturtdien piedaloties Vestermaņa godināšanas un atzinības raksta pasniegšanas ceremonijā, atzinis Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Godinot Marģera Vestermaņa veikumu Latvijas sabiedrības vēsturiskās atmiņas veidošanā, Latvijas ebreju vēstures dokumentēšanā un holokausta vēstures izpētē, Teikmanis sacījis, ka Vestermanis visu mūžu ir palicis uzticīgs Latvijai, kaut tieši savā dzimtenē nacistu okupācijas laikā viņam nācās pārdzīvot holokausta šausmas. Taču vienlaikus Latvija arī kļuva par viņa izglābšanās vietu, un tā arī palika par viņa vienīgo mājvietu.

Vestermanis ir godprātīgi un izcili apzinājis un dokumentējis Latvijas ebreju glābējus, cēlis gaismā viņu varonību, viņiem negaidīti izrādoties noteicējiem pār līdzcilvēku dzīvību un nāvi un izšķiroties par palīdzības sniegšanu ebrejiem bezizejas situācijā.

Tāpat Vestermanis atklājis arī baisās holokausta vēstures lappuses, ko savulaik aizpildīja un aprakstīja ideoloģiska neprāta pārņemti ļaudis. Patiesība, lai cik tā briesmīga, ir jāzina, jo bez tās nav iespējams taisnīgums.

Vestermanis kļuva par vēsturnieku, uzņēmās misiju būt par Latvijas ebreju kopienas kultūrvēsturiskā mantojuma glabātāju, jo apzinājās savu unikālo dzīves pieredzi un to, ka tā ir jāizstāsta, lai nekad nekas tāds vairs nevarētu atkārtoties. Pienākums un atbildība ir Vestermaņa dzīves vadmotīvi, un tiem viņš vienmēr ir atsaucies, uzsvēris Teikmanis.

"Marģeram Vestermanim ir īpaša vieta gan Latvijas vēsturē, gan Latvijas sabiedrībā, gan mūsu sirdīs. Mana visdziļākā cieņa un pateicība jums, Vestermaņa kungs, un mani vissirsnīgākie vēlējumi Jums tikpat nerimstošai enerģijai un pāri visam lieliskai un stiprai veselībai," norādījis Teikmanis.

Atzinības raksta pasniegšanas ceremoniju rīkoja Izraēlas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu