Tokajevs ievēlēts par Kazahstānas valdošās partijas priekšsēdētāju

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs ievēlēts par valdošās partijas "Nur Otan" priekšsēdētāju, piektdien paziņoja Kazahstānas prezidenta preses dienests.

Dienests tviterī ziņoja, ka 21.partijas ārkārtas kongresā Tokajevs par tās priekšsēdētāju ievēlēts vienbalsīgi.

1999.gadā pēc Kazahstānas bijušā prezidenta Nursultana Nazarbajeva iniciatīvas dibinātā "Nur Otan" ("Tēvzemes gaisma") ir lielākā partija Kazahstānā. 2021.gada 23.novembrī Nazarbajevs paziņoja par atkāpšanos no partijas līdera amata.

81 gadu vecais Nazarbajevs, kurš vadīja Kazahstānu kopš 1989.gada - vispirms kā Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmais sekretārs, bet kopš 1990.gada kā prezidents - joprojām tiek uzskatīts par galveno lēmumu pieņēmēju valstī. 2019.gada martā konstitūcijā tika ierakstīts, ka Nazarbajevs ir valsts pirmais prezidents un viņam piešķirts tituls "nācijas līderis" (kazahu valodā - "jelbasi"). Pēc tam viņš saglabāja Kazahstānas Drošības padomes priekšsēdētāja un valdošās partijas priekšsēdētāja amatu. Drošības padomes priekšsēdētāja amatu viņš atstājis šogad, bet joprojām ir Kazahstānas Konstitucionālās padomes loceklis.

Nazarbajevs, kopš bezprecedenta protestu sākuma pirmo riezi izsakoties publiski, šomēnes noliedza, ka viņam būtu konflikts ar amata mantinieku.

"Prezidentam Kasimam Žomartam Tokajevam ir vara pilnā apjomā," videovēstījumā apliecināja Nazarbajevs. "Nav konflikta vai konfrontācijas elites grupējumu starpā." Kā sacīja eksprezidents, kopš 2019.gada, kad viņš nodeva varu paša izraudzītajam pēctecim, viņš ir vienkāršs "pensionārs".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu