Portugālē notiek parlamenta vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/Scanpics

Portugālē svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, un tajās atbilstoši aptauju prognozēm nevienai partijai neizdosies izcīnīt vairākumu, bet abi lielākie sāncenši saņems aptuveni vienādu balsu skaitu.

Vairums novērotāju prognozē, ka visvairāk balsu saņems premjerministra Antoniu Koštas sociālisti (PS), tomēr arī Ruī Riu vadītā konservatīvā Sociāldemokrātiskā partija (PSD) cer uz uzvaru.

Tuvojoties vēlēšanām, sociālistu pārsvars pār konservatīvajiem kļuvis mazāks, un šobrīd ar 33% konservatīvie no sociālistiem atpaliek tikai par trim procentpunktiem.

Košta bijis pie varas kopš 2015.gada un vadījis divas mazākuma valdības ar nelielo kreiso partiju apbalstu. Pēdējās vēlēšanās 2019.gada rudenī viņa partija saņēma 36,3%, nodrošinot 108 no parlamenta 230 vietām.

Kad parlaments bija noraidījis 2022.gada budžetu, Portugāles prezidents Marselu Ribelu di Soza novembra sākumā izsludināja jaunas vēlēšanas.

Pret budžetu balsoja gan konservatīvā opozīcija, gan kreisā spārna partijas, kas Koštu bija atbalstījušas iepriekšējo gadu laikā.

Kreisais bloks (BE) un Demokrātiskās vienotības koalīcija (CDU), ko izveidojuši komunisti un zaļie, pieprasīja lielākus valsts tēriņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu