Balsotāju aptaujas: Portugāles vēlēšanās visvairāk balsu premjera sociālistiem

LETA/AP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien notikušajās Portugāles parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi līdzšinējā premjerministra Antoniu Koštas centriski kreisā Sociālistu partija (PS), uzveicot galvenos sāncenšus centriski labējo Sociāldemokrātu partiju (PSD), liecina balsotāju aptauju rezultāti.

Sociālisti saņēmuši 37-42% balsu, bet sociāldemokrāti 30-35%, liecina balsotāju aptauja, ko Portugāles Katoļu universitāte veikusi raidsabiedrībai RTP.

Ja šīs prognozes piepildīsies, tas var nozīmēt, ka sociālistiem parlamentā būs absolūtais vairākums. Atbilstoši aplēsēm, lai to nodrošinātu, nepieciešams vismaz 41% balsu.

Tiesa gan, par ticamāka tiek uzskatīta varbūtība, ka Košta turpinās paļauties uz nelielo kreiso partiju atbalstu.

No 10,8 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju 1,5 miljoni dzīvo ārzemēs vai balsoja pa pastu, un šī vēlētāju daļa balsotāju aptaujas rezultātos nav iekļauta.

Aptaujās pirms vēlēšanām atbalsts PS un PSD bija aptuveni vienāds, PS esot nelielā vadībā, bet pārsvars, tuvojoties vēlēšanām, saruka.

Košta bijis pie varas kopš 2015.gada un vadījis divas mazākuma valdības ar nelielo kreiso partiju atbalstu. Pēdējās vēlēšanās 2019.gada rudenī viņa partija saņēma 36,3%, nodrošinot 108 no parlamenta 230 vietām.

Kad parlaments bija noraidījis 2022.gada budžetu, Portugāles prezidents Marselu Ribelu di Soza novembra sākumā izsludināja jaunas vēlēšanas.

Pret budžetu balsoja gan konservatīvā opozīcija, gan kreisā spārna partijas, kas Koštu bija atbalstījušas iepriekšējo gadu laikā.

Kreisais bloks (BE) un Demokrātiskās vienotības koalīcija (CDU), ko izveidojuši komunisti un zaļie, pieprasīja lielākus valsts tēriņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu