Austrijā stājas spēkā obligātā vakcinācija (28)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LUKAS BARTH/REUTERS

Austrijā otrdien stājas spēkā likums, kas vakcināciju pret Covid-19 nosaka par obligātu visiem pilngadīgajiem iedzīvotājiem. Austrija ir pirmā Eiropas valsts, kurā šāda prasība attiecināta uz visiem iedzīvotājiem, nevis tikai gados vecākajiem vai medicīnas darbiniekiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Austrijas valdība norāda, ka vakcinācija aizsargā pret smagu saslimšanu un ka obligātā vakcinācija nepieciešama, lai izvairītos no nepieciešamības pēc turpmākiem stingriem ierobežojumiem un lokdauniem.

Valdība "ļoti labi apzinās, ka tas ir patiešām spēcīgs solis un ļoti stingra prasība", norāda Austrijas Eiropas Savienības un konstitūcijas lietu ministre Karolīna Etstadlere. 

Taču tas esot nepieciešams. "Mums kā politiķiem ir atbildība nodrošināt, ka veselības aprūpes sistēma turpina darboties un ka sabiedrība kopumā var dzīvot normāli," viņa uzsvēra.

Etstadlere atzīst, ka obligāta vakcinācija ir "iejaukšanās cilvēktiesībās". "Taču šajā gadījumā iejaukšanās ir attaisnojama," viņa saka. "Mums ir jātiek galā ar šo pandēmiju, un mēs zinām, ka vakcinācija ir vienīgais veids, kā tikt no tās laukā un atgriezties atpakaļ normālā dzīvē."

Obligātās vakcinācijas prasība stājas spēkā 1.februārī, taču vakcinācijas statusu sāks pārbaudīt tikai marta vidū. Prasība būs spēkā līdz 2024.gada janvārim, taču to varēs pārtraukt arī ātrāk. 

Pilngadīgajiem nevakcinētajiem iedzīvotājiem draud naudassodi 600 līdz 3600 eiro apmērā. Izņēmumi tiek pieļauti attiecībā uz cilvēkiem, kuri medicīnisku iemeslu dēļ nedrīkst vakcinēties, un grūtniecēm.

Austrijā vakcinācijas pamatkursu izgājuši apmēram 72% iedzīvotāju.

Vīnes lielākās slimnīcas vadītājs Klauss Markstallers norāda, ka vakcīnas glābj cilvēku dzīvības. "Pierādījumi skaidri norāda uz to, ka vakcinācija mazina smagas saslimšanas iespēju un tādējādi ievērojami samazina to pacientu skaitu, kam nepieciešama intensīvā aprūpe. Vakcinējieties, ja gribat ievērojami samazināt risku sev un saviem tuviniekiem," viņš uzsver.

Tomēr valstī pastāv stingra pretestība pret obligāto vakcināciju. Galēji labējā Brīvības partija sola vērsties tiesā, mēģinot panākt likuma atcelšanu. Partijas līderis Herberts Kikls norādījis, ka likums "bruģē ceļu totalitārismam Austrijā".

Austrijā arī notiek protesti pret obligāto vakcināciju un Covid-19 ierobežojumiem.

Vīnes dienvidos dzīvojošā keramiķe Lū Mosere un viņas vīrs Guss nav vakcinējušies pret Covid-19. Pāris ir obligātās vakcinācijas pretinieki.

Mosere norāda, ka vakcinācijai vajadzētu būt katra paša izvēlei. "Es pārslimoju Covid-19, tāpēc neredzu jēgu vakcinēties, ja man antivielas ir pietiekamā daudzumā," viņa norāda BBC žurnālistiem. "Tādēļ es nolēmu nevakcinēties. Un neviena iestāde man nenorādīs, ko ielaist manā organismā. Vakcīnas šo pandēmiju vēl nav pilnībā apturējušas. Cilvēki vakcinējas, bet vienalga slimo ar Covid-19. Varbūt ne tik smagi, bet vienalga slimo."

FOTO: Austrijā, Beļģijā un Nīderlandē notiek protesti pret Covid-19 ierobežošanas pasākumiem

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu