"Novaja Gazeta" prasa ierosināt krimināllietu pret Kadirovu (18)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs
Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas neatkarīgais laikraksts "Novaja Gazeta" vērsies Izmeklēšanas komitejā ar prasību ierosināt krimināllietu pēc panta par naida kurināšanu pret Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu.

Šāda soļa iemesls ir reģiona līdera izteikumi, kas adresēti prezidenta cilvēktiesību padomes loceklim Igoram Kaļapinam un laikraksta žurnālistei Jeļenai Milašinai.

Runa ir par Kadirova ierakstu, kas 24.janvārī publicēts viņa kanālā lietotnē "Telegram". Tajā viņš izteicies par federālā tiesneša Saidi Jangulbajeva sievas Zaremas Musajevas nolaupīšanu, ko īstenoja čečenu drošības dienestu pārstāvji.

Ierakstā Kadirovs Kaļapinu un Milašinu dēvē par "teroristu atbalstītājiem" un apgalvo, ka viņi pelna naudu ar Čečenijas un čečenu tēmām, "izstrādājot scenārijus un čukstot ausī saviem personāžiem tekstus un uzvedību".

"Mēs vienmēr esam iznīcinājuši teroristus un viņu atbalstītājus. (..) Mēs no viņiem esam attīrījuši savu zemi un tagad bez žēlastības cīnāmies ar viņiem, lai arī kur viņi atrastos," Kadirovs citēts laikraksta iesniegumā.

20.janvārī cilvēki, kas stādījās priekšā kā Čečenijas Iekšlietu ministrijas darbinieki, ielauzās Jangulbajevu dzīvoklī Ņižņijnovgorodā.

Viņiem bija dokumenti par bijušā tiesneša un viņa sievas piespiedu nogādāšanu Čečenijā, lai nopratinātu kā lieciniekus lietā par krāpšanos.

Tā kā tiesneša statuss Jangulbajevam garantē neaizskaramību, aizturēta tikai Musajeva.

23.janvārī Čečenijas informācijas un preses ministrs Ahmeds Dudajevs paziņoja, ka tiesa Musajevai piespriedusi 15 dienu administratīvo arestu par uzbrukumu un policista apvainošanu.

Kadirovs ierakstījis video ar draudiem Jangulbajeviem, norādot, ka "šai ģimenītei gaidāma vieta cietumā vai zeme zemes".

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu