Bezmaksas pretgripas vakcīnu Latvijā varēs saņemt cilvēki no 50 gadu vecuma un bērni (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Infektoloģijas centrā tiek veikta pretgripas vakcinēšana.
Latvijas Infektoloģijas centrā tiek veikta pretgripas vakcinēšana. Foto: Agnese Gulbe/LETA

Latvijā valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu varēs saņemt visi bērni līdz 18 gadu vecumam un iedzīvotāji no 50 gadu vecuma, paredz otrdien, 1. februārī, valdībā atbalstītie grozījumi Vakcinācijas noteikumos.

Veselības ministrija norāda, ka šāda kārtība būs spēkā šajā gripas sezonā atbilstoši pieejamajam pretgripas vakcīnu apjomam.

Šajā gripas sezonā ievērojami paplašināts to iedzīvotāju loks, kuri var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu. Aizvadītā gada decembrī papildus jau noteiktajām personu grupām tika paplašināts pretgripas vakcīnu saņēmēju loks, iekļaujot Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjus, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbiniekus ar speciālajām dienesta pakāpēm - policistus, ugunsdzēsējus, robežsargus -, vispārējās izglītības iestāžu pedagogus, ieslodzītos un ieslodzījumu vietās nodarbinātos, kuri nonāk tiešā saskarē ar ieslodzītajiem.

Pēc Veselības ministrijas paustā, šie lēmumi ir saistīti ar gripas aktivitātes palielināšanos visā Eiropas reģionā.

Turpinot gripas monitoringu, Latvijā pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs tika reģistrēti seši klīniskie gripas gadījumi - Daugavpilī un Liepājā. Vienlaikus saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām ir ievērojami augstāka nekā iepriekšējā sezonā.

Par slimnīcā nogādātiem gripas pacientiem ziņojusi Rēzeknes slimnīca, kurā stacionēti seši pacienti, un par vienu hospitalizētu gripas pacientu informēja Daugavpils reģionālā slimnīca.

Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija informē, ka no izmeklētajiem 55 klīniskajiem paraugiem sešos apstiprināti A tipa gripas vīrusi, kuriem noteikt A/H3 apakštips.

Vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Vienlaikus vakcinēties pret gripu ir būtiski arī citām personu grupām, kurām savas profesionālās nodarbošanās dēļ pastāv paaugstināts inficēšanās risks.

Veselības ministrija skaidro, ka vakcinēties nepieciešams savlaicīgi, lai, sākoties lielākam gripas pacēlumam, organismam jau būtu aizsardzība. Tāpat ministrija atgādina, ka gripas vakcīnu var saņemt kopā ar vakcīnu pret Covid-19.

Valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas var saņemt ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai pie sava ģimenes ārsta. Informācija un ieteikumi iedzīvotājiem par gripas profilakses pasākumiem pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, savukārt par valsts apmaksāto vakcināciju pret gripu Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu