Risinājums Ukrainas krīzei ir iespējams, bet tas nebūs vienkārši, uzsver Putins (106)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evgeniy Paulin/AP

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien, 1. februārī, paudis cerību, ka Maskava un Rietumi atradīs risinājumu krīzei, kas izveidojusies ap Ukrainu, bet arī apsūdzējis Vašingtonu Kijevas izmantošanā, lai savaldītu Krieviju.

"Es ceru, ka beigās mēs atradīsim risinājumu, lai gan tas nebūs vienkārši," paziņoja Putins, piebilstot, ka Vašingtonas galvenais mērķis ir savaldīt Krieviju, un Ukraina ir tikai instruments, lai panāktu Maskavas iesaistīšanos kaut kādā bruņotā konfliktā.

Putins arī paziņoja, ka Rietumi ignorējuši Krievijas bažas par drošību.

"Mēs uzmanīgi analizējam rakstiskās atbildes, ko saņēmām no Savienotajām Valstīm un NATO," žurnālistiem pēc sarunām ar Ungārijas premjerministru paziņoja Putins.

"Taču jau tagad skaidrs, ka Krievijas pamata bažas tikušas ignorētas," sacīja Putins.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

ASV pagājušā mēneša beigās sniedza atbildi Krievijai, saskaņojot to ar NATO sabiedrotajiem.

Savienotās Valstis noraidīja Krievijas prasību nekad neuzņemt Ukrainu NATO, bet piedāvāja jaunu diplomātisku ceļu laukā no krīzes.

Putins paziņoja, ka Rietumi nav adekvāti apsvēruši galvenās Krievijas prasības: novērst NATO paplašināšanos, neizvietot uzbrukuma bruņojumu pie Krievijas robežām un atjaunot NATO infrastruktūru Eiropā tādā stāvoklī, kā pirms 1997.gada.

"Neņemot vērā mūsu bažas, ASV un NATO norāda uz valstu tiesībām brīvi izvēlēties, kā garantēt savu drošību," sacīja Putins, piebilstot, ka tā ir tikai viena daļa no drošības vienādojuma.

"Otrā neatņemamā daļa saka, ka nav pieļaujama savas drošības nostiprināšana uz citu drošības rēķina," paziņoja Putins.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu