ASV: Krievija gatavo propagandas video ar inscenētu Ukrainas uzbrukumu (54)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins
Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Krievija gatavojas "safabricēt ieganstu iebrukumam" Ukrainā, šoreiz izmantot "šausmīgu" video, kas attēlotu viltus uzbrukumu Krievijai, ceturtdien paziņoja Pentagons.

"Mums ir informācija, ka krievi varētu vēlēties safabricēt ieganstu uzbrukumam," pavēstīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

Propagandas video atainotais Ukrainas armijas vai izlūkdienestu uzbrukums būtu vērsts pret Krievijas suverēno teritoriju vai krievvalodīgiem iedzīvotājiem, sacīja Kērbijs.

Kā telekanālam CNN apliecināja augsta ASV administrācijas amatpersona,

Krievijas valdība ar Krievijas izlūkdienestu palīdzību plāno sagatavot propagandas video,

kurā būtu šausmīgas ainas - "iestudēti neīsti sprādzieni ar līķiem, aktieri, kas ataino sērotājus, iznīcināto vietu un militāro iekārtu attēli".

ASV uzskata, ka Krievija jau ir nolīgusi aktierus, kam būtu jādarbojas uzbrukuma inscenējumā.

Militārā tehnika, kas tiktu izmantotas safabricētā uzbrukuma video, izskatīsies tā, it kā tā būtu Ukrainas vai kādas sabiedrotās valsts tehnika.

Video varētu tikt iekļauti dronu "Bayraktar" attēli, ko NATO valsts Turcija piegādā Ukrainai, norādīja amatpersona, "lai šādā veidā uzbrukumā iejauktu NATO".

Tas "tiktu izplatīts, lai uzsvērtu draudus Krievijas drošībai un atbalstītu militārās operācijas".

"Šis video, ja tas tiktu izplatīts, [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam sniegt dzirksteli, kas viņam ir nepieciešama, lai sāktu un attaisnotu militāras operācijas pret Ukrainu," norādīja amatpersona.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu