Saeimas komisijas sēdē diskutēs par Daugavpils izglītības tīkla efektivitātes plānu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skolēni. Ilustratīvs attēls.
Skolēni. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Makare/LETA

Jaunnedēļ Saeimas komisijas sēdē deputāti diskutēs par Daugavpils izglītības tīkla efektivitātes plānu.

No 12 vidusskolām Daugavpilī tikai septiņās skolēnu skaits pārsniedz Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas stāsies spēkā šā gada 1.septembrī, paredzēto 120 skolēnu skaitu vidusskolas klasēs. Turklāt jāņem vērā arī kvalitātes kritēriji, kurus nesasniedzot, izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākumā izteiks brīdinājumu, bet vēlāk pārtrauks mērķdotāciju izmaksu pedagogu algām.

Ņemot vērā zemo dzimstību pēdējo gadu laikā, prognozes liecina, ka turpmāko desmit gadu laikā vidusskolēnu skaits pilsētā varētu samazināties zem 1400.

Skolēnu skaits klasēs būtiski ietekmē gan izglītības iestādes finansēšanas iespējas, gan pedagogu atalgojumu.

Lai septiņas pilsētas izglītības iestādes nezaudētu vidusskolas statusu, Daugavpils izglītības pārvalde nāca klajā ar risinājumu - primāri apvienot blakus esošās skolas, tādā veidā saglabājot vidusskolas, izglītības iestāžu infrastruktūru un paplašinot izglītības moduļu klāstu skolās.

Arī mazākās pirmsskolas izglītības iestādes pašvaldība rosina pievienot vidusskolām, lai efektīvāk kontrolētu bērnudārzu audzēkņu sagatavošanu mācībām 1.klasē.

8.februārī plkst.10 norisināsies Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde, kurā tiks diskutēts par Daugavpils pašvaldības piedāvāto izglītības iestāžu tīkla efektivizācijas plānu.

Sēdē ir aicināta piedalīties pārstāvji no IZM, Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD), Latvijas Pašvaldību savienības, Koledžu asociācijas, Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Darba devēju konfederācijas un citām organizācijām.

Savukārt 8.februārī plkst.14.30 norisināsies Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde, kurā diskutēs par izglītības iestāžu optimizāciju un reorganizāciju Daugavpilī.

Apakškomisijas sēdē ir aicināti piedalīties pārstāvji no IZM, IKVD, kā arī Daugavpils pilsētas domes, Daugavpils 9.vidusskolas, Daugavpils 12.vidusskolas, Daugavpils 13.vidusskolas un Daugavpils 15.vidusskolas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu