VP sāk kriminālprocesu privātajā bērnudārzā Rīgā, kur lietotas disciplinēšanas metodes ar sasiešanu (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sasiets bērns. Ilustratīvs foto.
Sasiets bērns. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par Rīgas privātajā pirmsskolas izglītības iestādē "Mīlestības māja" pielietotajām disciplinēšanas metodēm, kur bērniem ne tikai sietas rokas un kājas, bet tie izvietoti miera mājiņās, kā arī likts mazgāt mēli ar ziepjūdeni, pirmdien, 7. februārī, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

"Mīlestības māja" pirmsskolā īstenojot alternatīvu, Latvijas speciālistu radītu bērnu apmācības un audzināšanas metodi "Mīlestības pedagoģija". Metodes mērķis esot "nodrošināt katram bērnam tādu vidi, kurā viņš spētu augt un attīstīties saskaņā ar savu patieso iekšējo būtību, izprast un runāt par savu jūtu pasauli, atklāt un ikdienā attīstīt savus unikālos talantus un radošumu".

"Mīlestības pedagoģijas" autore ir skolas saimniece Ina Grasmane, pēc izglītības psiholoģe.

Raidījums vēsta, ka gadījumos, ja bērni neklausa, viņi tiek izvietoti miera mājiņās, kādas kopā ir trīs. Nereti viņiem tiek arī sasietas rokas vai kājas. Tāpat bērni var tikt pie pipariem uz mēles par nesavaldīgiem vārdiem.

Vecākiem skolas audzēkņiem disciplinēšanas metodes esot mazliet citas - sāpīgā vingrošana.

Vālsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene raidījumam sacīja, ka skolas vecuma bērniem mazāk tiekot sietas rokas.

"Bet praktiski visi kā viens teica, ka vairāk šīs metodes piekopj bērnudārza bērniem, un tas, ko mēs sapratām, ka dārziņā mācās arī viens bērniņš, kam ir pusotrs gadiņš, un ka viņš diezgan regulāri tiekot sasiets, izolēts. Nu, ārstēts," atzina Rācene.

VBTAI pārstāve arī atklāja, ka iestādē par sliktu vārdu runāšanu liek mazgāt mēli ar ziepjūdeni un liek apēst kaut ko asu - bērni nemācēja pateikt, kas tas ir.

Raidījums skaidro, ka VBTAI pilnvaras piemērot kādus sodus attiecībā uz privātajām izglītības iestādēm esot ierobežotas. Varot vien fiksēt iespējamos pārkāpumus. Tālāk visa informācija tiekot nodota Valsts policijai.

Policijas pārstāvis Oļegs Lavčinovskis raidījumā atzina, ka policijā ir saņemts iesniegums no VBTAI un ir sākts kriminālprocess.

Pārbaudes lietu no savas puses sācis arī Izglītības kvalitātes valsts dienests.

"Mīlestības mājas" vadītāja Grasmane aģentūrai LETA norādīja, ka izglītības iestādē mācās arī bērni, kuri nav spējuši adaptēties citās mācību iestādēs, mācās arī bērni, kuriem ir agresivitātes, uzvedības vai mācīšanās traucējumi.

Vienlaikus viņa apgalvo, ka "Mīlestības mājā" netiek "izdarīta cietsirdība, nežēlība, netiek veiktas darbības, kas rada kaitējumu bērna psihiskajai vai fiziskajai veselībai". Bērni arī netiekot pazemoti, atstumti, apsaukāti, negatīvā veidā verbāli apvainoti par to, kas viņi ir vai nav, un viņi netiekot pamesti.

"Bērni tiek cienīti, pozitīvi apstiprināti, dziedināti, mīlēti, atvērti radošajam, ar viņiem sarunājās un izskaidro," pauž Grasmane.

"Mīlestības mājas" vadītāja skaidro, ka izglītības iestādē tiek īstenota viņas pašas izstrādāta pedagoģijas sistēma "Mīlestības pedagoģija" un šo skolu apmeklē gan talantīgi bērni, gan tiek īstenots pedagoģiski psiholoģisks korekcijas darbs bērniem ar uzvedības traucējumiem, kuri tiek integrēti veselu bērnu kolektīvā.

"Bērni, kuriem ir agresivitātes, uzvedības vai mācīšanās traucējumi, apmeklējot izglītības iestādi, piedzīvojot "Mīlestības pedagoģiju" un saņemot atbilstošu korekciju uzvedībai, piedzīvo sevi, iemācās sajust sevi un bērnu personības bieži līdzsvarojas, viņi atgūst motivāciju mācīties, atgūst ticību sev," apgalvo Grasmane.

Viņa informē, ka disciplinēšanas sistēmu veido dažādi aspekti - tie ir rituāli, sarunas ar bērniem par jūtām, nedalīta skolotāja uzmanība, ko saņem bērns, apstiprinājums, pozitīvas verbālas programmas došana bērnam, motivēšanas sistēmas īstenošana, terapeitisku stāstu stāstīšana bērniem, skolotāja kontakta veidošana ar katru bērnu.

Grasmane arī pauž, ka sižets raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" par "Mīlestības māju" ir balstīts "uz procesiem, kuri ir ļoti būtiski izrauti no konteksta". "Tās ir apsūdzības, kas neatbilst patiesībai," apgalvo iestādes vadītāja.

Pēc viņas paustā, "Mīlestības mājā" bērni netiek sodīti. Pie atsevišķiem bērniem, vienojoties ar viņu vecākiem, tiekot izvesta šī īpaši izstrādātā disciplinēšanas sistēma.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu