Ekonomikas ministrija: Liela daļa mākleru savu darbību joprojām nav reģistrējuši

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: www.freepik.com

Līdz šā gada 7.februārim nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā ir reģistrēti 660 nekustamā īpašuma darījumu starpnieku, lai gan, pēc Ekonomikas ministrijas (EM) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aplēsēm, Latvijā aktīvu darbību veic apmēram 1400 mākleru.

EM paskaidro, ka tas ļauj secināt, ka liela daļa mākleru darbību joprojām nav reģistrējuši un līdz ar to arī nav apdrošinājuši profesionālās darbības civiltiesisko atbildību,

Ministrija aicina saimnieciskās darbības veicējus, kuri ir reģistrējušies VID un ir deklarējuši saimnieciskās pamatdarbības veidu, kas liecina, ka uz saimnieciskās darbības veicēju attiecas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums, reģistrēties Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā vai, ja saimnieciskās darbības veids nav saistīts ar nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumiem, informēt VID par saimnieciskās pamatdarbības veida maiņu.

Savukārt iedzīvotāji, kuri plāno veikt darījumus ar nekustamo īpašumu ar starpnieka līdzdalību, aicināti pārliecināties, vai starpnieks ir reģistrējis darbību Nekustamā īpašuma darījumu reģistrā un vai ir apdrošinājis profesionālās darbības civiltiesisko atbildību, tādējādi gūstot pārliecību par māklera darbības likumību un papildu drošību darījumam.

EM atgādina, ka no pagājušā gada 1.jūlija nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus drīkst sniegt tikai tās personas, kuras ir reģistrētas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā.

Lai reģistrētos Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā, nepieciešams EM iesniegt iesniegumu.

Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums arī paredz, ka nekustamā īpašuma darījumu starpniekam, neatkarīgi no tā, vai šī persona ir fiziska persona, juridiska persona vai personālsabiedrība, ir jāapdrošina profesionālās darbības civiltiesiskā atbildība. Starpnieku polisēs kā apdrošinātajai personai jābūt norādītai gan pašai juridiskajai personai, gan visām fiziskām personām, ja attiecīgajā juridiskajā personā tiek nodarbināti vairāki nekustamā īpašuma darījuma starpniecības pakalpojumu sniedzēji.

Savukārt, ja starpnieks kā fiziska persona reģistrējas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības reģistrā, tad viņam kā fiziskai personai ir jāapdrošina profesionālās darbības civiltiesiskā atbildība, norāda EM.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums var būt individuāli slēgts starp vienu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku un apdrošinātāju, kā arī tas var būt kolektīvs, iekļaujot tajā vienlaikus vairākus nekustamā īpašuma darījumu starpniekus.

Tāpat šogad 28.janvārī spēkā stājās grozījumi noteikumos par nekustamā īpašuma darījumu starpnieka profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas paredz izmaiņas apdrošināšanas limitos, proti, ja starpnieks ir juridiskā persona vai personālsabiedrība, apdrošināšanas limits ir 50 000 eiro gadā par katru fizisko personu, kura juridiskās personas vai personālsabiedrības vārdā sniedz nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu