LU Botāniskajā dārzā zied lielākā acāliju kolekcija Baltijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LU Botāniskajā dārzā uzziedējusi lielākā acāliju kolekcija Baltijā.
LU Botāniskajā dārzā uzziedējusi lielākā acāliju kolekcija Baltijā. Foto: LU Botāniskais dārzs

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā uzziedējusi lielākā acāliju kolekcija Baltijā, tā pavēstīja Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste Dainuvīte Roginska.

Viņa stāstīja, ka viskrāšņākā acāliju ziedēšana novērojama ziemā un agrā pavasarī, bet atkarībā no šķirnes tās zied no oktobra līdz pat maijam.

LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija par lielāko Latvijā kļuva jau pagājušā gadsimta 70.gados, un jau tolaik tajā auga 45 dažādas šķirnes, bet mūsdienās - aptuveni 130 kultivāri. Tā ir viena no lielākajām kolekcijām Eiropā, un tajā ir šķirnes no Vācijas, Beļģijas, Nīderlandes, Austrijas, Ukrainas, turklāt kolekcijā apskatāmas arī visas Latvijā selekcionētās šķirnes.

Roginska skaidroja, ka acālijas pēc ziedēšanas laika iedala agrīnajās, vidēji vēlīnajās un vēlīnajās šķirnēs - visas minētās ir pārstāvētas Botāniskajā dārzā.

Savukārt citu ziedaugu vidū acālijas izceļas ar ilgu ziedēšanas laiku - piemērotos apstākļos viens krūms var ziedēt nedēļām ilgi.

Acāliju ziedi visbiežāk ir rozā krāsā, bet ir arī balti un sarkani, ļoti reti - violeti. Ziedi var būt dažādos izmēros, raibi vai vienkrāsaini, ar lāsumiņiem vai punktojumu. Lielākajai daļai šķirņi ziedi ir bez smaržas, taču LU Botāniskā dārza kolekcijā ir arī smaržīgas acāliju šķirnes.

Apmeklētāji aicināti apskatīt kolekciju vēl februārī un martā katru dienu no plkst.10 līdz 16.

LU Botaniskā dārza iekštelpu apmeklējums tiek organizēts daļēji epidemioloģiski drošā vidē. Tas nozīmē, ka, piemēram, siltumnīcu apmeklējums ir iespējams ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

Tāpat siltumnīcās visiem, izņemot bērnus līdz septiņu gadu vecumam, jānēsā sejas maskas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu