Sondara krimināllieta: tiesā viņa fani sarīko provokācijas; uz žurnālistes mašīnas uzlikts sēru vainags (33)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Provokācijas pirms 11. februāra tiesas, kurā skata krimināllietu pret Sondoru.
Provokācijas pirms 11. februāra tiesas, kurā skata krimināllietu pret Sondoru. Foto: Ekrānuzņēmums no Ingas Spriņģes video

Piektdien, 11. februārī, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sāka skatīt krimināllietu, kurā aktīvists Jānis Sondars apsūdzēts par pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnālistes Ingas Spriņģes vajāšanu. Pirms tiesas sēdes Spriņģei ar advokātu Andri Tauriņu bija apgrūtināta iekļūšana ēkā, jo šeit uzradās Sondara fani, kas skandalēja, bet pēc sēdes vienai no lieciniecēm - "Re:baltica" vadītājai Sanita Jembergai - uz automašīnas tika uzlikts sēru vainags.

Kā TVNET pastāstīja Spriņģe, viņa tiesā ieradusies kopā ar savu advokātu. "Gāju kopā ar viņu, lai būtu drošāk," sacīja žurnāliste.

Kā stāsta žurnāliste, viņus pie tiesas sagaidījuši Sondara fani, kas apzināti ēkā veidojuši  rindu. "Viņi sāka grūstīt mani un advokātu, sāka bļaustīties. Viņi apzināti vilcināja laiku, lai mēs netiktu iekšā," norādīja Spriņģe. To, ka sanākušie trakojuši - apstiprina arī Tauriņš. "Viņi bija izplānojuši provokācijas. Nav tā, ka viņi mūs fiziski nelaida, bet viņi speciāli veidoja rindu, mūs paprovocēja, trakoja un kliedza," papildina advokāts. "Šie cilvēki tiesā nebija reģistrējušies, viņi veidoja rindu pie reģistrācijas galda. Reģistrācija ir jāveic laicīgi. Varbūt tikai Kaspars Lasis bija reģistrējies, bet tiesa viņu laikam nepielaida."

Žurnāliste provokācijas iemūžinājusi arī telefonā. "Tas bija nepatīkams pasākums. Apsardze un policija neiejaucās, lai gan pie ēkas bija trīs policijas automašīnas. Apsargi drīzāk par notikušo izskatījās apmulsuši. Uzskatu, ka policijai jābūt vairāk gatavai šādām provokācijām. Es arī tiesas pārstāvjiem iepriekš rakstīju, ka varbūt būs provokācijas, ka jābrīdina apsargi," tā žurnāliste. Arī viņas advokāts velta likumsargiem un apsargiem kritiku par Sondara fanu provokācijām. 

"Viņi nepievēra uzmanību, bet pārbaudīja dokumentus. Valsts policija, iespējams, bija sagatavojusies provokācijām, arī automašīnas bija pie tiesas ēkas, bet neviens ārā neizkāpa. Tas bija nedaudz dīvaini.

Ko viņi gaidīja? Ka pie tiesas ēkas būs kautiņi? Tas vairāk izskatījās pēc bezdarbības," uzskata advokāts. "Šīs dienas incidents vispār ir dīvains."

Kā pastāstīja Spriņģe, ar incidentu nekas nebeidzies - pēc tiesas sēdes viņu un kolēģus sagaidījis vēl kāds nepatīkams pārsteigums. "Tiesā liecinieku statusā bija arī manas kolēģes - Sanita Jemberga un Inese Liepiņa. Pēc tiesas uz Sanitas mašīnas bija uzlikts sēru vainags," pastāstīja Spriņģe. Viņa pieļauj, ka to, visticamāk, atstājuši Sondara fani.

Portāls TVNET sazinājās arī ar Valsts policijas (VP) pārstāvi Kristu Andersoni, lai noskaidrotu VP komentāru par incidentu Vidzemes priekšpilsētas tiesā. "VP ārpus ēkas nekonstatēja sabiedriskās kārtības vai drošības pārkāpumus. Tiesas ēkā iekšienē kārtību nodrošina apsardze un šajā gadījumā Valsts policija no tiesu administrācijas apsardzes arīdzan nebija saņēmusi signālus, ka nepieciešama policijas palīdzība," tā Andersone.

Jau ziņots, ka Sondara krimināllietu par Spriņģes vajāšanu turpinās iztiesāt 11. martā. 

Piektdien notikušajā pirmajā tiesas sēdē tika pārbaudīti visi apsūdzības līdz šim iesniegtie pierādījumi - nopratināta cietusī, Sondars un trīs liecinieki. Tiesa lietas izskatīšanu nevarēja pabeigt, jo valsts apsūdzības uzturētājs lūdza pasludināt pārtraukumu, lai, izmantojot Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības, pieprasītu un pēc tam iesniegtu tiesai papildu pierādījumus. Prokurors, cietušās pārstāvis un aizstāvība lūdza tiesai dot laiku sagatavoties tiesas debatēm. Nākamā tiesas sēde plānota 11. martā pulksten 9.

Sondars apsūdzēts par to, ka vairākkārtēji izteica draudus citai personai, kā arī par vajāšanu jeb vairākkārtēju un ilgstošu nevēlamu saziņu ar personu, kurai bija pamats baidīties par savu drošību. Prokuratūras ieskatā Sondars gribējis iebiedēt viņam personīgi nepazīstamo Spriņģi, būdams neapmierināts ar "Re:Baltica" un Spriņģes publikācijām. Sondars žurnālisti ilgstoši, gandrīz divu gadu garumā, vajājis, apzinoties, ka Spriņģe nevēlas ar viņu komunicēt.

Viņš žurnālistei draudējis sociālā tīkla "Facebook" tiešraidēs, ieradies ar bēru pušķi "Re:Baltica" birojā un daudzkārt zvanījis uz Spriņģes privāto tālruni, sūtījis draudu īsziņas, izmantojot SMS, "WhatsApp" un citas saziņas iespējas.

Tāpat vēstīts, ka policija sākotnēji atteica kriminālprocesa sākšanu, bet prokuratūra konstatēja, ka policijas lēmums pieņemts nepamatoti un izmeklēšana tika atjaunota.

Policija Sondaru pērn rudenī aizturēja par agresīvu vēršanos arī pret Saeimas deputātu Juri Pūci (AP). Kriminālprocess pret Sondaru sākts par huligānismu, turklāt kratīšanas laikā pie vīrieša atrasts maisiņš ar marihuānu.

Sondars 2019.gadā jau notiesāts ar nosacītu brīvības atņemšanu par aptuveni 22 gramu marihuānas glabāšanu.

Vīrietis savā "Facebook" profilā regulāri publicējis pret politiķiem un medijiem vērstus ierakstus, kritizējis vakcināciju pret Covid-19 un dalījies ar citiem tamlīdzīgiem ierakstiem. Viņš bijis regulārs pret vakcināciju vērsto piketu dalībnieks.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu