Latvijas Ārstu biedrības Goda biedra statuss piešķirts 14 ārstiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ārstu biedrības Goda biedra statuss piešķirts 14 ārstiem.
Latvijas Ārstu biedrības Goda biedra statuss piešķirts 14 ārstiem. Foto: LAB

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) valde ir piešķīrusi Goda biedra statusu 14 izciliem Latvijas ārstiem, kas ar savu mūža darbu ievērojami sekmējuši medicīnas un veselības aprūpes attīstību, portālu TVNET informēja LĀB pārstāve Evija Ansonska.

Kā uzsvēra LĀB pārstāve, goda biedru vidū ir izcili dažādu nozaru speciālisti, kuri tika sveikti šodien, 16. februārī, LĀB biedru kopsapulcē.

Pēc Latvijas Torakālo ķirurgu biedrības ierosinājuma LĀB Goda biedra statuss piešķirts torakālajam ķirurgam Dr.med. Jāzepam Baško, kas 50 darba gadu laikā veicis vairāk nekā 8000 plaušu operācijas. Ilggadējs Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Torakālās ķirurģijas centra vadītājs, vairāk nekā 130 zinātnisko publikāciju un 5 monogrāfiju autors.  Baško mūža darbs Torakālajā ķirurģijā jau novērtēts ar Triju Zvaigžņu ordeni, Profesora Ilmāra Lazovska balvu un LĀB goda zīmi “Cilvēka laiks” (“Tempus Hominis”).

Pēc Latvijas Bērnu ķirurgu asociācijas rekomendācijas par LĀB Goda biedru iecelts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ķirurgs un urologs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Dr.med. Jānis Dobelis. Vairāk nekā 40 gadus veicis izcilu klīnisko un pedagoģisko darbu, iemantojot dziļu kolēģu, studentu cieņu un mazo pacientu mīlestību.

Par Goda biedru pēc Latvijas Nefrologu asociācijas ieteikuma ir iecelts nefrologs, RSU asoc. profesors Dr.med. Harijs Čerņevskis, kurš vairāk nekā 30 gadus veltījis darbam PKUS, kā arī jauno ārstu izglītošanai, par ko 2016. gadā saņēmis LĀB balvu “Gada cilvēks medicīniskajā izglītībā”. Desmitiem zinātnisko rakstu un tēžu autors.

LĀB Goda biedra statuss piešķirts arī Valsts emeritētajam zinātniekam, Latvijas Universitātes (LU) vadošajam pētniekam kardioloģijā Dr.med. Vilnim Dzērvem-Tālutam, kas akadēmiskajam un zinātniskajam darbam veltījis 44 mūža gadus. Ir desmitiem zinātnisko publikāciju un grāmatu autors. Par savu darbu Latvijas valsts labā saņēmis Atzinības Krustu, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) balvu par mūža ieguldījumu kardioloģijā un LU Rektora pateicību.

Par Goda biedru iecelts pneimonologs Aivars Enkūzens, kas vairāk nekā 50 gadus ir bijis uzticīgs vienai darbavietai – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes (RAKUS) stacionāram “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs”, kurā Torakālās ķirurģijas un invazīvās pneimonoloģijas klīnikas Endoskopiju nodaļā strādā kopš tās izveidošanas.

Pēc Latvijas Sirds ķirurgu asociācijas ieteikuma Goda biedra statuss piešķirts ilggadējam PSKUS Sirds ķirurģijas centra vadītājam un sirds ķirurgam, RSU profesoram un habilitētam Dr.med. Romanam Lācim. Viņa vadībā pirmo reizi Sirds ķirurģijas centra operāciju skaits mākslīgajā asinsritē sasniedza 1000 operācijas gadā un pēc dažiem gadiem pārsniedza jau 1300. 2002. gadā Lācis ar komandu veica pirmo sirds transplantāciju Latvijā, bet 2015. gadā pirmo pediatrisko sirds transplantāciju. Viņa profesionālā un organizatoriskā darbība ir novērtēta ar Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka titulu, Latvijas Ministru kabineta apbalvojumu – medaļu par izcilu ieguldījumu Latvijas zinātnes attīstībā, LZA Goda doktora nosaukumu un LĀB Gada balvu medicīnā.

Par LĀB Goda biedri kļuvusi BKUS ilggadēja pediatre, bērnu gastroenteroloģe Ārija Marksa-Ebele, kas ar savu profesionālo darbu iemantojusi kolēģu cieņu, vecāku un bērnu nedalītu mīlestību. Aktīvi darbojusies Latvijas Pediatru asociācijā un sabiedriskajā organizācijā “Glābiet bērnus”. Tāpat Goda biedra statuss piešķirts ekspertei Mārai Ozolai, kas jau 2013. gadā saņēmusi LĀB goda zīmi “Cilvēka laiks” (“Tempus Hominis”).

Ar Goda biedra statusu pagodināts arī Rīgas 1.slimnīcas valdes loceklis, ķirurgs, LU profesors, Dr. med. Andrejs Pavārs. Viņa darbam ir bijusi nozīmīga loma Latvijas ķirurģijas izaugsmē un ārsta profesijas prestiža veicināšanā. Viņš ir devis nenovērtējamu ieguldījumu ārstniecības studentu un rezidentu apmācībā, izaudzinājis veselu izcilu ķirurgu paaudzi, tāpēc 2021. gadā no LĀB saņēmis nozīmīgāko no balvām – “Balvu par mūža ieguldījumu medicīnā”.

Tāpat LĀB Goda biedra statuss piešķirts Latvijas Dermatoloģijas institūta dermatologam un venerologam, LU profesoram Dr.med. Andrim Rubinam. Viņš ir devis nozīmīgu ieguldījumu jauno ārstu sagatavošanā un Latvijas zinātnē, ir desmitiem zinātnisko publikāciju un grāmatu autors.

Par LĀB Goda biedru iecelts arī PSKUS gastroenterologs Normunds Skroderis un joprojām praktizējošs hematologs Dr.med. Olafs Ūdris. Viņš ir speciālizējies asins slimībās, bet labi pārzina iekšķīgo slimību plašo spektru. Viņš ir daudzu zinātnisku publikāciju autors, kā arī divu medicīnas grāmatu “Iekšķīgās slimības” un “Aknu pataloģijas jautājumi” līdzautors.

Pēc Latvijas Otolaringologu asociācijas ieteikuma par LĀB Goda biedru iecelts mutes, sejas un žokļu ķirurgs Juris Tārs. Viņš ir vadošais speciālists augšējo elpošanas ceļu un mutes dobuma ķirurģijā, kopā ar sejas žokļu ķirurgiem organizējis un veicis balsenes un rīkles audzēju izņemšanu un rekonstrukciju. Bijis iniciators mikroķirurgu LOR, sejas žokļu ķirurgu kopēju, plašu onkoloģisku operāciju veikšanai, uzlabojot slimnieku ārstēšanas rezultātus un dzīves kvalitāti.

Pēc Latvijas Mugurkaulāja ķirurgu biedrības ieteikuma Goda biedra statuss piešķirts traumatologam ortopēdam, mugurkaula ķirurgam, algologam Viktoram Vestermanim, kura darba gaitas saistītas ar RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centru un PKUS, veicot sarežģītas mugurkaula saslimšanas un traumu ķirurģiskas ārstēšanas. Pašlaik Vestermanis strādā Latvijas Jūras medicīnas centrā un savā privātpraksē. Par saviem nopelniem medicīnā saņēmis LĀB goda zīmi “Cilvēka laiks” (“Tempus Hominis”).

Jau ziņots, ka LĀB dibināta 1988. gadā. Tās mērķis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas un ārstu kvalifikācijas pilnveidošana, ārstu tiesisko, profesionālo un ekonomisko interešu aizstāvība, tautas veselības veicināšana, veselības aprūpes organizācijas uzlabošana un medicīnas izglītības sistēmas pilnveidošana, kā arī ārstu ētikas principu popularizēšana un to ievērošanas kontrole.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu