Valsts kontrole izstrādā jaunu pieeju nepieciešamo cilvēkresursu noteikšanai pašvaldībās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts kontrole (VK) ekspertu revīzijas vajadzībām ir izstrādājusi metodiku, ar kuras palīdzību, balstoties uz darbinieku darba produktivitātes novērtējumu, var noteikt nepieciešamo cilvēkresursu apjomu, informēja VK.

Jaunā metodika jau tiek izmantota revīzijā par cilvēkresursu politiku Ropažu un Aizkraukles novadā. Tās mērķis - atbalstīt pēc administratīvi teritoriālās reformas jaunizveidotās pašvaldības cilvēkresursu plānošanas procesā, kā arī lēmumu pieņemšanā vēl pirms revīzijas noslēguma un, iespējams, pirms VK ieteikumu sniegšanas. Šādu inovatīvu pieeju VK īsteno pirmo reizi.

Lai veicinātu ciešāku noteiktā darbinieku skaita sasaisti ar darbinieku produktivitāti, VK metodikas materiālus ir nodevusi arī ieinteresētajām revīzijas apjomā neiekļautām pašvaldībām. No pašvaldībām, kurām nav iekšējā auditora, metodikas saņemšanai līdz šim pieteikušās Ādažu, Balvu, Dobeles, Ludzas, Preiļu, Saulkrastu un Talsu novada pašvaldības.

Savukārt pašvaldībām, kurās ir iekšējie auditori, VK revīzijas ietvaros ir piedāvājusi sadarbību. Tas nozīmē, ka revidenti vadīs un uzraudzīs iekšējo auditoru darbu metodikas lietošanā. Pašlaik jau astoņu novadu pašvaldības ir izteikušas vēlmi sadarboties - Augšdaugavas, Ķekavas, Limbažu, Madonas, Mārupes, Saldus, Tukuma un Valmieras novada pašvaldība.

VK padomes loceklis Edgars Korčagins norāda, ka revīzijas par cilvēkresursu politiku pašvaldībās uzsākšanu lielā mērā ietekmēja pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma, kas pašvaldībām radīja nepieciešamību ar jaunām administratīvi teritoriālajām robežām pārkārtot līdzšinējo pārvaldes institucionālo struktūru un vienlaikus pārskatīt nepaciešamos cilvēkresursus.

"Pašvaldību dažādās pieejas ir būtisks papildu faktors, kādēļ šim jautājumam VK nolēma pievērsties revīzijā.

Revīzijas un sadarbības mērķis ir atbalstīt pašvaldības cilvēkresursu plānošanas procesā, piedāvājot metodiku uzticamas informācijas iegūšanai, lai revidējamai vienībai jau revīzijas gaitā cilvēkresursu plānošana izdotos pēc iespējas labāk," skaidro Korčagins.

Efektīvāka sadarbība ar revidējamām vienībām ieteikumu ieviešanā paredzēta arī VK jaunajā stratēģijā. Revīzijas par izaicinājumiem pašvaldību cilvēkresursu politikā noslēgums plānots šogad jūnijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu