EZA iesaka samazināt laiku starp pirmo Covid-19 vakcīnas devu un balstvakcīnas saņemšanu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Darbu atsāk liela mēroga vakcinācijas centrs "ATTA Centre", kur no 30. decembra ikvienam iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19.
Darbu atsāk liela mēroga vakcinācijas centrs "ATTA Centre", kur no 30. decembra ikvienam iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) iesaka samazināt laiku līdz trīs mēnešiem starp pirmo Covid-19 vakcīnas devu un balstvakcīnas saņemšanu, šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja EZA vakcinācijas stratēģijas vadītājs Marko Kavaleri.

Tāpat viņš norādīja, ka EZA vērtē pieteikumu Covid-19 vakcīnas "BioNTech/Pfizer" balstvakcīnas lietošanai pusaudžiem vecumā no 12 līdz 15 gadiem, kā arī vecumā no 16 līdz 17 gadiem. Viņš uzsvēra, ka EZA pēc iespējas ātrāk izskatīs šo pieteikumu, lai sniegtu savu atzinumu.

Kavaleri pavēstīja, ka EZA vētījusi arī datus par heterologo vakcināciju jeb vakcīnu miksēšanu ar patlaban apstiprinātajām vakcīnām pret Covid-19. Tā ir vakcinācijas stratēģija, kur gan primārajā vakcinācijā, gan balstdevā izmanto atšķirīgas vakcīnas.

Pēc EZA eksperta paustā, dati liecina, ka heterologās vakcinācijas izmantošana balstvakcinācijā ir droša un efektīva. Tāpat dati liecina, ka vakcīnu miksēšana ar RNS vakcīnām rada līdzīgu vai lielāku imunitāti, nekā tad, ja vakcinācijā izmanto vienas un tās pašas vakcīnas.

Runājot par RNS vakcīnu izmantošanu otrās balstdevas saņemšanā, Kavaleri atzina, ka patlaban nav pietiekami daudz klīnisko pētījumu, lai EZA sniegu savas rekomendācijas.

Viņš skaidroja, ka nepieciešams vairāk informācijas, piemēram, par to, cik efektīvas vakcīnas ir, paejot kādam laikam, jo omikrons un citi Covid-19 paveidi turpina izplatīties.

Klīniskajos pētījumos skaidros, kāda ir ceturtās Covid-19 vakcīnas ietekme uz imunitāti un atbildes reakciju uz omikronu vai citiem Covid-1 paveidiem. Izņēmuma gadījumi varētu būt cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Šiem pacientiem, kuri primārajā vakcinācijā saņēmuši RNS vakcīnu, otrajai balstdevai jābūt tādai pašai kā pirmajai.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu